Biologisch of high-tech de toekomst?
Jacco Vooijs (FresQ, rechter foto) en Volkert Engelsman (Eosta, linker foto) debatteerden vrijdagmorgen 4 november in het House of Technology & Innovation over de vraag hoe dit probleem kan worden opgelost. Jacco denkt aan een high-tech oplossing, terwijl Volkert liever ziet dat we terug gaan naar de natuur.
"Er is een groot palet aan mogelijkheden en innovaties die er voor zorgen dat het waterprobleem wordt opgelost. Door te werken met gesloten circuits kan op een kunstmatige manier veel water worden bespaard", aldus Jacco Vooijs. Volgens hem sluit de high-tech geteelde groente ook goed aan bij de consument van de toekomst. "Wij zitten achter de groep innovators, de nieuwe consument die nu 15 jaar is. Deze consumenten zijn erg high-tech en gaan daar ook nog in vooruit. Voor hen zal duurzaamheid iets heel belangrijks worden."
Volkert ziet een hele andere oplossing voor het probleem. Volgens hem moeten we beginnen met het herstellen van de bodem. "Vijfenzestig procent van onze landbouwgrond is niet vruchtbaar meer en een derde deel daarvan is zelfs onherstelbaar beschadigd." Door te stoppen met het gebruik van kunstmest kan de bodem zich herstellen. "Je moet hier kiezen tussen voordelen op korte en lange termijn. Als je op de lange termijn productief wilt zijn en het groeiend aantal wereldburgers wilt voeden, moet je stoppen met het gebruik van kunstmest." Wat betreft de perceptie van de consument denkt Volkert juist dat deze meer gevoel heeft bij groenten die weer groeien in een goede bodem dan groenten uit een high-tech kas.