Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse cultuurgrond in Elche met 63% gedaald

Tholen - In het laatste decennium van de vorige eeuw werd er van meer dan 19.000 hectare groenten en fruit geoogst en nu nog van iets meer dan 7.200 hectare.

De meeste ouderen herinneren zich nog dat er een einde kwam aan de gemeenschappelijke boomgaarden met amandelen, granaatappelen, citroenen, artisjokken en wijngaarden. In 1991 telde het gebied van Elche nog 19.000 hectare met 5.500 hectare groenten en meer dan 10.500 hectare fruitboomgaarden.

Artisjok was toen met 1.600 hectare de grootste teelt, tomaten met 420, pepers en alfalfa met 400, meloenen met 200 en groene bonen met 180 hectare waren ook belangrijke teelten. Amandel was met 5.400 hectare het grootste product in de fruitteelt, gevolgd door granaatappel en citroen met elk 1.000 hectare. Sinaasappelbomen stonden op 620 en tafeldruiven op 560 hectares.

De daling van het areaal begon in het laatste decennium van de vorige eeuw. In 2001 werd er nog op ruim 12.000 hectare groenten en fruit verbouwd. Onderzoek door de Raad van de Landbouw liet tot 2006 een sterke stijging zien van sierteelt en plantenkwekerijen. De transformatie was het gevolg van een nieuwe bedrijfscultuur met sterke uitbreiding van de bestaande middelen en hoogwaardige technologie.

Granaatappelen en amandels hielden met 23% van de oppervlakte stand, waarbij granaatappelen meer dan 40% van het Spaanse areaal uitmaken en uitmunten door de excellente smaak, uiterlijk en kwaliteit. De afzet gaat voor export hoofdzakelijk naar verschillende Europese landen.

Bron: La verdad de Alicante
Publicatiedatum:
Auteur:
©