Jong blijven met een dagelijks portie granaatappelen
Het extract van de vruchten bevat antioxidanten en punicalaginverbindingen die al bekend zijn van hun werking tegen hart- en vaatziekten. In het Spaanse Probeltebio laboratorium gaf men de 60-man sterke testgroep elke 24 uur en 30 dagen lang een supplement met granaatappelextract. Gedurende die tijd deden de onderzoekers metingen naar de stijging of daling van chemische markers in het lichaam om de veranderingen die van invloed zijn te controleren.
Ze bemerkten een daling van een chemische marker met de naam 8-oxo-2-deoxyguanosine, of 8-oxo-DG. De wetenschappers zeggen dat dit een van de belangrijkste producten is voor oxidatieve stress van DNA in cellen. Het DNA in de cellen zorgt ervoor dat ze zich kunnen reproduceren. Als de cellen door veroudering van het lichaam beschadigd worden kan de schade hun voortplanting vertragen. Onderzoeker dr. Sergio Streitberger leidde het door de sector gefinancierd onderzoek in de privé-biotechnologie labs in Madrid.
"Als we oud worden, valt het lichaam cel voor cel uiteen. Chemicaliën in het dagelijks eten en drinken kunnen bijdragen aan dat proces, voegt hij eraan toe en als wij in staat zijn om ons hiertegen te beschermen, zou dat een belangrijke doorbraak zijn".
Granaatappel heeft door de eeuwen heen een reputatie als een 'superfood' en is altijd als natuurlijk geneesmiddel gebruikt. In sommige culturen wrijven mensen het in de hoofdhuid om kaalheid te genezen. Zwangere vrouwen gebruiken het om gezond te blijven. Granaatappels bevatten vitamine A, C en E, ijzer en antioxidanten die goed zijn voor het hart.