Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Scholen positief over schoolfruit

Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat slechts 1 tot2% van de kinderen voldoet aan de richtlijn van 150 gram groenten per dag. Fruit wordt iets beter gegeten, gemiddeld krijgt 16% van de kinderen 150 gram fruit per dag binnen. Belangrijk dus om groenten en fruit veel meer te promoten bij kinderen én hun ouders. Het EU-Schoolfruitprogramma voorziet hierin.

Schoolfruit stimuleert de consumptie van groenten en fruit

Onderzoek van het PT laat zien dat schoolfruit goed aanslaat en kinderen bewust maakt van het eten van groenten en fruit. Hierbij werden 416 kinderen ondervraagd na afloop van het drie maanden durende EU-Schoolfruitprogramma. Bijna alle kinderen zeggen door het EU-Schoolfruitprogramma gestimuleerd te worden thuis meer groenten en fruit te eten. Zo’n driekwart zegt dat het programma ook aanzet om schoolfruit mee te nemen, naast het schoolfruit dat zij twee tot drie keer gratis in de week aangeboden krijgen. Koeken zijn hierdoor een minder favoriet pauzehapje geworden. At bij de nulmeting nog 65% van de kinderen een koek in de kleine pauze, in de 1-meting is dat teruggebracht tot 55%.

Hoge waardering EU-Schoolfruitprogramma

Kinderen en ouders waarderen het EU-Schoolfruitprogramma met het rapportcijfer acht. De kinderen vinden het lekker om samen groenten en fruit in de klas te eten. Het is volgens hen ook een leerzaam programma, omdat ze beter weten waarom groenten en fruit goed voor hen zijn, er veel variatie is en hoe hoog de richtlijn is. Driekwart van de kinderen en hun ouders willen graag dat de school verder gaat met schoolfruit. De voorkeur gaat uit naar het zelf meenemen, een klein deel wil een fruitabonnement.

Nog geen effect gemeten

Uit de 1-meting blijkt nog niet dat de stimulans al effect heeft op de consumptie. De gemeten consumptie van groenten en fruit bij de kinderen ligt vrijwel gelijk aan die bij de nulmeting. Uit deze meting blijkt dat een kind gemiddeld 1,3 porties fruit per dag eet en 40% eet dagelijks groenten. Het stimulerend effect is een korte termijneffect. Als het Schoolfruitprogramma over een langere periode doorloopt, zal naar verwachting wel een effect te zien zijn op de consumptie.


Scholen positief over EU-schoolfruitprogramma

De scholen zijn ook enthousiast over het EU-Schoolfruitprogramma, blijkt uit de procesevaluatie onder 456 basisscholen. De scholen kregen vooral veel fruit geleverd, met een behoorlijke variatie. Het aandeel groenten was beperkt. De kwaliteit van de groenten was wel goed. Van het fruit was de kwaliteit soms minder en ook wisselend per leverancier. Populaire fruitsoorten waren appel, kiwi, banaan, mandarijn en peer. Voor groenten is dat wortel, komkommer en tomaat. De meeste scholen hebben een goed contact gehad met hun leverancier.

Een derde scholen gaat zeker door met schoolfruit

Van de scholen zegt 31% het schoolfruit na dit programma voort te zetten. Een even grote groep scholen denkt hier nog over na. Kinderen zullen het schoolfruit naar verwachting vooral zelf meenemen; een kleine groep scholen maakt graag gebruik van een leverancier. Scholen, die niet doorgaan met schoolfruit, geven aan dat vooral de kosten van een fruitabonnement een belemmering zullen zijn voor de ouders. Daarnaast vinden ze dat groenten en fruit eten de verantwoordelijkheid is van de ouders. Slechts 16% vindt schoolfruit ’te veel werk’ op school.

EU-Schoolfruitprogramma

Het EU-Schoolfruitprogramma is bedoeld als laagdrempelige stimulans om te bevorderen dat schoolgaande kinderen samen fruit én groenten eten in de klas. In het schooljaar 2011-2012 doen in ons land ruim 2.000 scholen mee. Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de EU, Schoolfruit.nu in samenwerking met The Greenery, Fruitschool, Vitamine&Zo en De Groene Tas. Het Ministerie van EL&I, PT, Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten en het Voedingscentrum ondersteunen het programma.

Wilt u meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met Laura Willemsens, [email protected], telefoonnummer 079 - 34 70 661 of kijk op de campagnewebsite www.euschoolfruit.nl

Bron: Productschap Tuinbouw
www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: