"Nieuw-Zeelandse hardfruittelers in crisis"
Didier Groven, algemeen verkoopdirecteur van ENZA in St.-Truiden, een vrij somber beeld over het rendement dat de Nieuwzeelandse fruittelers in de laatste tien jaar behaald hebben. Hij haalde John McCliskie aan, een voormalig voorzitter van de Nieuwzeelandse Appel en Pear Board. Op een hardfruit Conferentie in Nieuw Zeeland zei hij dat de fruittelers zich in een echte crisis bevinden. "Fruittelers gaan de komende tien jaar niet volmaken als fruitteler als we niet in staat zijn de sector te veranderen", aldus McCliskie. "We hebben maar twee goede jaren gehad in de laatste tien jaar die samenvielen met een lage dollarkoers; we hadden twee tot drie gemiddelde jaren en vijf tot zes heel slechte jaren."
McCliskie had de slechte gang van zaken laten zien aan de hand van de prijzen die de exporteurs krijgen per doos van 18 kg. Een rapport uit 2006 gaf aan dat per doos 23 Nieuwzeelandse dollars nodig zijn (22,5 US dollars) om de fruitsector rendabel te laten draaien, in 2011 ontvangen ze vaak maar 10 NZ-dollars (8,64 US dollars) of 11 NZ-dollars (9,50 US-dollars). Hij vindt het een slechte zaak dat Nieuw Zeeland fruit exporteert naar landen zonder dat er afspraken gemaakt zijn met de afnemers.
Didier Groven ging echter ook in op een andere oorzaak van de crisis in de Nieuw-Zeelandse fruitteelt: de harde Nieuwzeelandse dollar. In maart 2010 was één euro nog 2,5 Nieuwzeelandse dollar waard, in september 2011 was dit nog maar 1,66 Nieuwzeelandse dollar. Een zware strop voor de fruittelers die daar part nog deel aan hebben.
bron: nieuwsbrief NFO