Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
"Gerrie Groot van G. Kramer & Zonen"
"Zuurkool goedkoopste en meestgegeten groente als de 'R' in de maand is"
Tholen - Nu de zuurkooltijd is aangebroken, vonden we het de hoogste tijd om Gerrie Groot van G. Kramer & Zonen uit Zuid-Scharwoude eens te vragen hoe de afzet van de zuurkool verloopt. Dit bedrijf is al sinds 1890 actief in het fabriceren van zuurkool. Onderstaand een korte uitleg hoe deze wordt bereid:
Van witte kool tot zuurkool
Witte kool wordt ontdaan van buitenblad, schoongemaakt, fijngesneden en bestrooid met zout (ongeveer 1,5 %). Daarna gaat de gesneden kool spontaan gisten: zetmeel en andere koolhydraten worden door melkzuurbacteriƫn omgezet in melkzuur. Afhankelijk van de temperatuur en de structuur van de kool duurt dit vergistingsproces drie tot acht weken. Dan is het proces voltooid. De kool krijgt nu de frisse zure smaak en is licht verteerbaar - veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
"De kool is momenteel ruim voorradig en niet duur. In augustus is weliswaar veel kool verzopen, maar door hoge opbrengsten in binnen- en buitenland heeft dit geen invloed op de prijs. Vorig jaar waren deze tijd van het jaar de prijzen al sky-high, maar toen was de teelt in bepaalde landen ook verzopen en in Rusland verdroogd, waardoor er een enorme export op gang kwam", blikt Gerrie terug.
De afzet van zuurkool verloopt goed. "In augustus zijn we al de herfst ingedoken", zegt Gerrie. Overigens wordt de zuurkool tegenwoordig volledig op contractbasis verkocht met vaste prijzen het hele jaar rond. Volgens Gerrie spint de zuurkoolmarkt garen bij de economische crisis. "Zuurkool is met afstand de goedkoopste groente en als de 'R' in de maand is ook nog eens de meest gegeten groente!"
Binnen G. Kramer & Zonen nemen de maaltijdbereiders een steeds grotere plek in het assortiment. Zo worden componenten als zuurkool en rode kool per 10 kilo afgezet. Ook heeft het bedrijf biologische zuurkool in het assortiment. Wel is de verpakking in de loop der jaren behoorlijk veranderd. "Vroeger verkochten we 80% van de zuurkool in vaten en 20% in kleinverpakking. Nu verkopen we nog maar 10% in vaten en 90% in kleinverpakking", zegt Gerrie.
Opvallend genoeg consumeren onze Duitse oosterburen met name zuurkool uit glas en blik, terwijl Nederlanders de voorkeur hebben voor verse zuurkool, waar de melkzuurbacterie nog gewoon in aanwezig is. "In Duitsland ligt de prijs van zuurkool ook een stuk hoger dan op de Nederlandse markt", besluit Gerrie.