Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Wetenschap helpt bij ontwikkeling perfecte aardbei
Tholen - Onderzoek naar de teelt van smakelijker aardbeien is in een nieuwe fase gekomen in een poging om het perfecte fruit te vinden. Na jaren veldonderzoek, testen en registreren van de smaak van aardbeien heeft professor Eddie Pang van de Australische RMIT University er voldoende weet van wat de mensen verwachten van het zomerfruit.
"Als je tien verschillende mensen vraagt wat de perfecte aardbei is, zullen ze tien verschillende antwoorden geven”, aldus Pang. "Vraag het de telers en zij zullen zeggen dat het fruit goed en lang productief moet zijn en voldoende rendement geeft. De supermarkten willen een lange houdbaarheid en iets dat de consument aantrekt. Consumenten zijn op zoek naar smaak en vinden dat ze vol vitamine C en voedingsstoffen moeten zitten".
Pang streeft naar een aardbeienras dat de zoetheid van het Australische ras Juliette evenaart en de langere oogstperiode van het ras Albion heeft. Na het identificeren van de belangrijkste smaakstoffen in de vruchten, werkt Pang genetisch gefaseerd aan het versterken van heerlijke smaken door het verminderen van de "groene smaak verbindingen". Hij beschreef de "groene smaak verbindingen" die in onrijpe vruchten gevonden worden en dus minder aanwezig zijn in rijpe vruchten als "achtergrond ruis".
De hoop is om de "groene smaak verbindingen" te reduceren en de goede smaak genen te verbeteren door de suikers om te leiden naar andere delen van de plant en daarbij geen concessies wil doen aan het uiterlijk, geur of smaak van de vruchten.
Terwijl veel smaakeigenschappen worden aangestuurd door genen heeft het onderzoek van Pang ook aangetoond dat bodemvocht, warmte en rook van bosbranden een rol spelen in de smaak van de vruchten.