Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
focus op verbeteren van smaak en productiviteit
Australisch veredelingsprogramma zoekt aardbeien voor de toekomst
Tholen - Veelbelovende nieuwe veredelde Australische aardbeirassen werden vorige week tentoongesteld op de open dag van de aardbeientelersorganisatie. Veredelaars, telers en biologen kwamen bijeen op de proefvelden van Wandin North om de toekomst van de Australische aardbeiensector te bespreken. De focus bij het veredelingsprogramma lag dit jaar op het verbeteren van smaak en productiviteit.
Biospecialist Eddie Pang zei dat de veredeling van aardbeien voor het Australische klimaat zich toespitst op productiviteitsverhoging, waarbij de consumenten meer kleur, smaak en aroma mogen verwachten. "Zaken als zonnebrand, resistentie tegen rot en bladluizen zijn belangrijke onderdelen bij de veredelingsprogrammaā€™s", zei Pang. Hij sprak ook over hoe Australische rassen zich onderscheiden tegenover de Nederlandse, Amerikaanse en Japanse rassen in de Australische teelt.
Sweet succes: Vertegenwoordigers van de sector en veredelaars v.l.n.r. Jason Hingston, Sam Violi, Karen Spencer, Len O'Connor, Hinga Marsh en John Howard op de open dag.
Drie belangrijke rassen Adina, Juliette en Kalinda werden spreekwoordelijk onder de microscoop gelegd en gelden als succesverhalen van het veredelingsprogramma.
Op de open dag bespraken zij ook de noodzaak voor steviger rassen, die niet kneuzen en gemakkelijk geplukt kunnen worden. Volgens projectmanager Hinga Marsh was de open dag een kans voor de sector om te zien wat het kan verwachten en waar de telers kunnen proeven om te zien of we vooruitgang boeken bij de smaakverbetering.
"Fenotypische kenmerken, zoals uiterlijk, smaak, kleur, vorm, geur, resistentie tegen insecten en stevigheid zijn allemaal aspecten die wij zoeken. We willen een goede vrucht met een hoog productieniveau en die bij de consument komt in de conditie zoals door u gewenstā€¯, aldus Marsh.