Mocambo
De Mocambo met zijn zoet vruchtvlees is erg bekend in het westelijk Amazonegebied en is geslachtelijk nauw verwant aan de zeer bekende cacaoboon Theobrama cacao L waarvan chocolade gemaakt wordt. De Mocambo heeft zoet vruchtvlees, maar de meeste verkopers verkopen alleen de zaden die naar geroosterde pinda's smaken.
4. Acai
Acai is een echte marketingtopper. De bessen zijn afkomstig van de palmboom met dezelfde naam en groeit overvloedig in het Braziliaans Amazonegebied, maar ook in Peru. Het werd begin 2000 als wonderfruit op de markt gebracht, dit vanwege de antioxidanten in de bessen. Acaibessensap werd in het begin voor 40 dollar per fles verkocht. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze net zoveel antioxidanten bevatten als druiven en blauwe bessen, waarvan het sap per liter significant voordeliger is per liter.
3. Aguaje
De poeders en extracten van aguaje zijn veel gevraagd bij de verkoop op het internet vanwege het hoge vitamine A-gehalte. Ook heeft Aguaje de reputatie bij vrouwen in het Amazonegebied dat ze er een fraaier figuur van krijgen en wie wil dit nu niet. De vruchten komen van de Aguajepalm en groeien in de wetlands in en rond de Amazone en smaken als een wortel.
2. Arazá
Arazá is buiten het oerwoud moeilijk te vinden, omdat de vrucht erg kwetsbaar is tijdens het transport en snel bederft. De vruchten zijn direct van de boom zuur, maar zijn heerlijk voor de bereiding van sap, jam en als dessert. Verder bevat de vrucht meer dan twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel.
1. Camu camu
De camu camu bes staat bekend om haar voedingswaarde en wordt wereldwijd verkocht als geneesmiddel tegen ziektes van een gewone verkoudheid tot artritis. Hoewel dergelijke claims waarschijnlijk overdreven zijn, bevatten deze bessen van de myciaria dubia boom wel de op een na hoogste concentratie van vitamine C van alle bekende vruchten in de wereld. Japans onderzoek toont bij consumptie van de bessen een vermindering van verkalkte bloedvaten. De bessen smaken van zichzelf een beetje zuur, maar in het Amazonegebied worden ze meestal vermengd met suiker en water tot sap.
Bron: peruthisweek.com