Nog veel onduidelijkheid over voedselverspilling
Voedselverspilling is een maatschappelijk relevant thema waarover veel wordt gepubliceerd. Uit het onderzoek van PwC blijkt echter dat slechts een beperkt deel van de publicaties is gebaseerd op gedegen onderzoek. Veel van wat is verschenen en gemeld over voedselverspilling is te herleiden tot slechts enkele bronnen. Verder blijkt dat beschikbare onderzoeken geen betrouwbare schatting of metingen bevatten van voedselverspilling voor alle (sub)onderdelen van de voedselketen.
De meest robuuste uitspraken over voedselverspilling kunnen worden gedaan over huishoudens. De consument verspilt minder voedsel dan in veel publicaties vermeld wordt: uit sorteerproeven blijkt dat elk huishouden gemiddeld 43,7 kilo per jaar vermijdbaar verspilt. Voor de andere ketenonderdelen is onderzoek complexer en minder toegankelijk. Uitspraken over voedselverspilling in de retail, bij de industrie en in agrarische sectoren zijn gebaseerd op schattingen en aannames.
Om voedselverspilling beter in kaart te krijgen, doet PwC de aanbeveling om nader onderzoek te doen per ketenonderdeel en hierbij te focussen op vermijdbare verspilling. Hierbij is het belangrijk dat er overeenstemming bestaat over de definitie en afbakening van voedselverspilling. CBL en FNLI doen een beroep op het ministerie van EL&I om met inachtneming van de aanbevelingen van PwC toekomstig onderzoek naar voedselverspilling af te stemmen tussen de verschillende schakels van de keten en gezamenlijk (overheid en bedrijfsleven) verder op te trekken.