Uienexportcijfers fors omhoog bijgesteld
Zo werden de exportcijfers met fors naar boven bijgesteld, omdat de gegevens uit CLIENT-export niet waren meegenomen in de statistieken. Uit de nieuwe gegevens bleek dat de export tot en met week 45 met 339.000 ton op recordkoers ligt. Als gevolg van deze fout van het KCB bij de registratie bij exportgegevens is in de afgelopen maanden de indruk ontstaan dat de uitvoer van uien dit seizoen hopeloos achter lag bij die van vorige jaren.
"Afgelopen seizoen was bijzonder goed, nu gaat het bijzonder slecht, maar we hopen op betere tijden. Want we zien een op lange termijn structurele toekomst voor onze uiensector", zo zei voorzitter Gijsbrecht Gunter van het comité Uienhandel. De voorzitter maakte bekend dat Erik Waterman de plaats van Jan Broersen in het comité had overgenomen en memoreerde het overlijden van Willem de Dreu van De Dreu Uienhandel.
Gijsbrecht Gunter
Gert Mulder was voor het eerst als directeur van Frugi Venta aanwezig en vertelde in zijn introductie het een hele eer te vinden deze club te leiden. "Mijn eerste 100 dagen zitten erop en ik kan zeggen dat we te maken hebben met een extreem dynamische sector." Later die middag mocht Mulder gelijk aan de bak om de actuele situatie rond de PBO-discussie te bespreken. Vandaag (8-12-2012) vindt er namelijk in de Tweede Kamer een debat plaats over de toekomst van onder meer het Productschap Tuinbouw en de verwachting is dat die behoorlijk uitgekleed gaat worden. "Het zijn roerige tijden en het kabinet zet grote stappen. Een miljoenenpot voor uienpromotie is er niet beschikbaar bij het PT, zoals vaak wordt gedacht, dus de sector zal zelf keuzes moeten maken." De oude directeur Willem Baljeu riep de vergadering op om samen met de telers tot een oplossing te komen.
Gert Mulder
Gijsbrecht besprak kort de actuele situatie rond de handelsontwikkelingen. Zo stemmen de lidstaten halverwege deze maand over de toetreding van Rusland tot de WTO en kan dit zorgen voor voordelen met heffingen en safety-certificates bij de uienexport. Indonesië is sinds dit seizoen weer open voor Nederlandse uien en Gijsbrecht loofde de samenwerking tussen het Ministerie en Frugi Venta in deze. Zo wordt ook voor de Panamese markt een zelfde weg bewandeld. Voor de export naar China is er een subsidie-aanvraag gehonoreerd voor een inkomende missie, die gepland staat in september. Ook vindt er op de Fruit Logistica in Berlijn een meet-and-greet plaats met Chinezen. "Met 1,4 miljard inwoners een markt met potentie. Allemaal een kilo Nederlandse uien eten en we hebben een tekort", zo vatte Gijsbrecht samen.
Dik de Winter
Dik de Winter van het KCB hield een presentatie over CLIENT-export (CLIENT staat voor Controle op Landbouwgoederen bij Import en Export naar een Nieuwe Toekomst) waar de uiensector als proef dient bij de bedrijven TOP, Jonika, Langevelde en Wiskerke Onions. Via dit systeem communiceert de exporteur met de overheid. "Want het is eigenlijk raar dat we via koeriers certificaten de hele wereld over sturen. Met name vanuit derde landen is er veel interesse. We hopen vanaf 1 februari 2012 volledig met dit systeem te draaien", vertelde Dik.
Marcel en Koen Nieuwenhijse van Marbo en Erik Waterman van Waterman Onions
Tevens hield de voorzitter een evaluatie op het beursnoteringssysteem voor zowel het noorden als het zuiden, dat zowel door telers als handelaren positief werd ervaren. Uit de evaluatie bleek dat de beursnotering een goede weergave was van de ingebrachte transacties, met een gemiddelde afwijking van -1,3% in het noorden en 0,5% in het zuiden. Opvallend was de iets hogere prijs die vorig seizoen gemiddeld door het zuiden werd genoteerd. De vergadering stemde in om het noteringssysteem te verlengen van twee naar drie weken, met behoud van het huidige tarrapercentage. Uit de noteringen bleek dat de GlobalGAP-gecertificeerde ladingen 0,54 euro meer opbrachten per honderd kilo.
Jochem Wolthuis en Peter Beemsterboer
Jochem Wolthuis van het GroentenFruit Bureau lichtte in zijn presentatie een nieuw strategisch plan toe voor de promotie van uien. De komende jaren zoal fors worden ingezet op promotie in China, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika om in 2020 wereldwijd bekend te staan als dé leverancier van betrouwbare en veilige kwaliteitsuien. Zo staan de promotors de komende drie jaar op beurzen in Hongkong, Abu Dhabi en Sao Paulo. Ook krijgen de exporteurs een toolbox aangereikt met collectieve middelen. Doelstellingen zijn om al in 2014 al bij de top-2 van uienexporteurs te horen qua volume, met een stijging van het exportaandeel van 17 tot 20% en een totaal exportvolume van 1,4 miljoen ton.
Oud-voorzitter van het uiencomité Peter Beemsterboer verrichtte vervolgens de openingshandeling van het nieuwe digitale magazine van de Nederlandse uiensector. Het magazine verbeeldt de liefde en het respect voor zo’n dagelijks product als de ui. Het magazine in vijf talen is ontwikkeld voor en door de uiensector. Dit magazine is een mooie tool waarmee de handel hun klanten kan laten zien waar de Nederlandse uiensector voor staat. Het doel van het magazine is om internationale importeurs een positieve en professionele indruk te geven van de Nederlandse uien sector in zijn geheel.
Rinus van den Berge
Tot slot blikte Rinus van den Berge namens de Stichting Afzetbevordering Ui terug op de 14 projecten die worden uitgevoerd door de stichting. Hij noemde vervolgens de 33 bedrijven op die een financiële bijdrage leveren aan de stichting, zodat de 34 bedrijven die dit nog niet doen, weten wat ze te doen staan.
Marcel Goud, Gijsbrecht Gunter, Jochem Wolthuis en Wim Waterman scheppen op
Lennard Moerdijk (MSP), Eric Moerdijk (Monie), Jan van der Lans en Jaap de Ruijg (Van der Lans)
Rene Tiggelman, Jaco Weststrate (Langevelde), vader en zoon Van den Berge en Johan van der Reest
Mike en Rinus de Koster (WDK Onions), Mauk Overduin, Kees Tuns en Rien van Ast (KCB)
Adriaan Jansen (Arjazon), Lijn Moerdijk (MSP), Peter Beemsterboer, Willem Baljeu en Inge Ribbens (Frugi Venta)