Met deze typering is echter niet in alle gevallen te voorspellen of een stam schadelijk is of ongevaarlijk. Dit hangt met name af van de vraag of die stam de gifstof shigatoxine kan produceren. Volgens BuRO is dan ook een andere optie maatregelen te nemen als de aangetroffen E.coli-stam een shigatoxine gen bezit. Door nieuwe technieken kan het shigatoxine-gen namelijk worden getraceerd. Omdat echter niet alle E.coli-stammen met een shigatoxine-gen schadelijk zijn, kan met deze aanpak soms tot maatregelen worden besloten bij producten die toch veilig zijn.
Het advies van het BuRO over mogelijke maatregelen heeft een voorlopig karakter. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar ziekteverwekkende E. coli-stammen. De Europese autoriteit op het gebied van voedselveiligheid (EFSA) buigt zich ook over dit probleem. De NVWA zal binnenkort met het bedrijfsleven in gesprek gaan over het BuRO-advies.
Achtergrond
De E.coli-bacterie is een normale bewoner van het maagdarmkanaal. Hij hindert de groei van andere soorten bacteriën die wel ziekte kunnen veroorzaken. Specifieke varianten van E. coli, zoals de EHEC (enterohaemorhagische) en de STEC (shigatoxin), kunnen wèl ernstige ziekte veroorzaken. Een nieuwe variant van de EHEC-bacterie O104:H4 is in verband gebracht met de bijzonder ernstige uitbraak in Duitsland in de lente van dit jaar.Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de NVWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Bron: nVWA