"Kostenbesparing aanzienlijk"
"Men hoeft niet meer door Frankrijk en dat scheelt kosten met betrekking tot onderhoud, boetes en tol. Daarnaast heb je met scheepsvervoer een grotere betrouwbaarheid. Je weet wanneer het schip weggaat en aankomt", somt Eric de voordelen op. "De overtocht tussen Spanje en België neemt 38 uur in beslag. We nemen 12 chauffeurs en 195 onbegeleide trailers mee. In de speciale containerruimte kunnen 90 45ft containers, die ook nog dubbel gestapeld kunnen worden. In totaal zijn er verspreid over het schip 104 reefer plugs. We kunnen eigenlijk alles meenemen. Het maakt niet uit of containers los worden aangevoerd. Het proces is simpel: In België rechtsaf naar Zeebrugge, de boot op en in Bilbao aankoppelen, lossen en terugladen." Hij vertelt dat de kostenbesparing per vracht groot is. "Je bent bij elkaar maximaal een dag langer onderweg in vergelijking met wegtransport. Dit is per vracht aanzienlijk goedkoper, zeker 500 euro of meer." 
Om producten vanuit bekende citrusregio's zoals Valencia naar Bilbao te vervoeren, werkt Transfennica samen met talloze Spaanse transportbedrijven. Ook als de vracht is aangekomen in Zeebrugge, kan Transfennica het transport regelen naar alle bestemmingen. "We bieden alle aansluitingen en nemen het hele vervoer uit handen van teler tot importeur", geeft de transporteur aan.
"Toename interesse is kwestie van tijd"
In de AGF-sector werkt Transfennica tot nu toe vooral met citrusimporteurs. Door de Spaanse crisis klagen importeurs steen en been over de stijgende transportkosten. "Het is logisch dat de prijzen stijgen. Er gaat gewoon minder naar Spanje toe, dus de inbalans is groter", legt hij uit. "Om toch materiaal in Spanje te krijgen bieden we bedrijven een gunstig tarief om leeg te verschepen. Zo kom je op het 'retourtje' goedkoper uit." Eric geeft aan dat er nog weinig interesse is vanuit de rest van de AGF-sector. "We vervoeren vooral citrus, maar producten die meer snelheid nodig hebben, nog mondjesmaat. Vervoerders willen nog niet, maar volgens mij is het een kwestie van tijd. Mensen moeten met de stijgende kosten en slechte economische situatie toch alternatieven gaan zoeken. We hopen in ieder geval dat importeurs dat inzien. We bieden een mooi alternatief om op een efficiëntere en goedkopere manier transporten te verzorgen tussen Spanje en het Noorden." "Onze grootste bedreiging is dat de transportsector te langzaam omschakelt. Eerst werd omgeschakeld naar goedkope chauffeurs, nu moet de omschakeling naar boot nog volgen. Het is eigenlijk zo logisch dat je een schip gebruikt, dat wij het niet goed begrijpen dat mensen nog steeds over de weg gaan met alle risico's. Naast de voordelen van kilometerbesparing zijn ook andere redenen waarom mensen voor vervoer per schip moeten kiezen. Een voorbeeld bij ons is een vervoerder die op jaarbasis al 300.000 euro aan banden bespaart. Dat komt er nog bij. Veel vervoerders maken sommetjes en kijken naar kilometerkosten en de kosten van de chauffeur en denken niet door als het gaat om alle andere bijkomende besparingen en voordelen."

"Doorgroeien naar situatie waarbij uitsluitend in noodgevallen over de weg gegaan wordt"
Door Transfennica wordt vervoerd op maandag, woensdag en vrijdag. Twee schepen van Bilbao naar Zeebrugge en terug op dezelfde dagen. "Sinds de start in 2007 vaart 96% van onze schepen op tijd", geeft Eric aan. "Sinds januari hebben we twee eigen schepen. Dus ik verwacht dat deze betrouwbaarheid verder gaat stijgen. Het moet naar 99% kunnen met deze schepen." Hij benadrukt dat er nog voldoende ruimte is voor ladingen uit de AGF-sector. "Laat de boekingen maar binnenkomen. We willen graag iedere dag varen en samen met onze klanten doorgroeien naar een situatie, waarbij er uitsluitend in noodgevallen met 2 chauffeurs over de weg gegaan wordt".Vanuit Engeland is de ontwikkeling gaande dat producten vanuit Spanje gedeeltelijk per spoor worden vervoerd naar Engeland. "Aan de ene kant is het wel een bedreiging, deze tendens", geeft Eric toe. "Maar een voordeel ten opzichte van spoor is dat een schip uiteindelijk betrouwbaarder is en de doorlooptijd beter. Daarnaast is het een bijkomend pluspunt dat hierdoor meer vervoerders en verladers intermodaal gaan denken en dit is ook positief voor ons. Als mensen onbegeleid zijn ingericht, bouwen ze ook ervaring op om onbegeleid te gaan varen."
Voor meer informatie:
Eric de Wit
Transfennica
Radarweg 36
1042 AA Amsterdam
Tel: +31-(0)204487609
Fax: +31-(0)204487626
www.transfennica.com