Over de grens, de blik naar buiten, de dijk over naar het onbekende, blijven, vertrekken, terugkeren, ver weg of dichtbij, krimp en de gevolgen voor jongeren. Dit komt steeds terug in de verschillende activiteiten. Centraal thema is ‘Wereldwijd’, met speciale aandacht voor Ierland. Een land dat, net als het Bildt, mede gevormd is door de geschiedenis van de aardappel. Ook het Bildt is meertalig, is grenzend aan de zee en heeft de blik naar buiten. Het is een van de kerngebieden voor de Nederlandse pootaardappelteelt. In 2008, het Internationaal Jaar van de Aardappel, werden er voor de eerste keer ‘De Bildtse Aardappelweken’ georganiseerd. Vanwege het succes volgt dit jaar de tweede editie, waarbij het opmerkelijk is dat het overgrote deel van de financiering uit het bedrijfsleven afkomstig is!
Op 21 juni beginnen de aardappelweken met een Symposium met als thema ‘Wereldwijd’. De Bildtse pootaardappelen gaan de hele wereld over. Van Scandinavië tot het Middellandse Zeegebied, van West-Europa tot het Verre Oosten en van Rusland tot Amerika worden ze opnieuw in de grond gestopt.
Sprekers op het symposium zijn:
- De heer René van Diepen, directeur NAO,
- Mevrouw Renée Bergkamp, voorzitter Productschap Akkerbouw
- De heer Matt Molloy, Irish Farmers’ Union
- De heer Wytse Oosterbaan, directeur APH Group
- De heer Dick Veerman, Foodlog.nl
Op 23 juni is het Derde Bildts Kortfilmfestival met Nederlandse, Friese en Ierse films rond het thema van de aardappelweken. Ook zijn er animatiefilms met als onderwerp ‘Moving Potatoes’. Dit zijn inzendingen van een competitie voor HBO-studenten.
Op 5, 6, 7 en 8 juli is de Voorstelling ‘Over de Dijk’. Deze bestaat uit drie delen:
- Een theatervoorstelling over krimp in de regio en de dilemma’s waarmee jongeren worstelen. Moeten ze blijven om de familie, om economische of om geografische redenen? Of moeten ze weggaan omdat in de regio de toekomst te onzeker is?
- Een reis door het onbekende land met een onbekende bestemming. Met je voeten in de klei ervaar je de akkers, ruik je de gewassen, voel je de stilte, ga je kopje-onder in het landschap en kom je net als Brandaan het onverwachte tegen.
- Een muziekvoorstelling, waarin in beeld (op drie schermen), in muziek, in zang en in voordracht een ode wordt gebracht aan de schoonheid van de Oudebildtdijk met het land aan haar voeten. Het kan niet anders; ook hier blijft één vraag over: blijven of weggaan?