Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Appelallergie: oude rassen kunnen de oplossing zijn
Duitsland - Elke Duitser eet gemiddeld circa 17 kg appelen per jaar. Toch kan niet iedereen van dit fruit genieten: circa twee tot vier miljoen Duitsers zijn allergisch voor appelen. Thomas Bernert, student levensmiddelentechnologie aan de Duitse Hogeschool OWL, heeft met zijn bachelorwerkstuk echter laten zien waarom sommige appelsoorten beter te eten zijn voor allergici dan andere, zo meldt de Duitse website Gabot.de.
Naast de rijpingsgraad, verwerking en toebereiding van de appel heeft namelijk ook de appelsoort een grote invloed op het allergische potentieel. Met name nieuw geteelde soorten veroorzaken vaker allergische reacties, terwijl oude appelsoorten bijzonder geschikt zijn voor allergici. Bernert kon in zijn bachelorwerkstuk nu de mogelijke reden hiervoor aantonen: de stofgroep van de polyfenolen - een aromatische verbinding die in nieuw geteelde appelsoorten beperkt werd - heeft uitwerkingen op de betere verdraagzaamheid van traditionele soorten. „Polyfenolen kunnen het eigenlijke appelallergeen inactiveren en daarmee voorkomen dat de allergie veroorzakende eiwitten door het lichaam worden opgenomen“, aldus een korte samenvatting van professor Jürgen Zapp van het instituut voor levensmiddelentechnologie NRW (ILT-NRW), die de student begeleid heeft.