Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onsmakelijke resultaten

Duitse RTL onderzoekt bewerkte AGF in supermarkt

Duitsland - Zijn kant-en-klaar salades werkelijk gezond of bevatten ze eigenlijk meer ziektekiemen dan vitamines? De Duitse tv-zender RTL liet productmonsters in een laboratorium onderzoeken - met een onsmakelijk resultaat. Vers gesneden meloenen of ananas, verse frambozen en kant-en-klare groentesalades: een reporter kocht in totaal dertien producten in drie verschillende winkels, waaronder supermarktketen Rewe en een groenten- en fruithandelaar. Al ter plaatse was bij enkele producten te herkennen dat ze niet meer vers waren. Zo hadden voorgesneden ananasstukken duidelijk bruine plekken.

Klik hier voor de uitzending
 
Goed gekoeld werden de monsters vervolgens naar een laboratorium gebracht. Biologe dr. Catrin Bleul van het laboratorium voor microbiologie en hygiëne in Hoyerswerde onderzocht alle producten op bacteriën, schimmels, salmonella en listeria. Het resultaat schokte zelfs haar: in alle 13 monsters werden darmbacteriën en schimmels aangetroffen. Bij drie monsters was de belasting gering waardoor de producten zonder bezwaar gegeten konden worden. Negen monsters waren daarentegen middelmatig tot zwaar belast, maar nog niet schadelijk voor de gezondheid. Eén monster beoordeelde de biologe als definitief ziekteverwekkend, aangezien deze vol zat met enterobacteriën. Hierbij ging het om een kant-en-klare tomaten/mozzarella salade van de groente- en fruithandelaar. Deze kan met een dergelijke belasting ernstige diarree veroorzaken, aldus de expert. Het hoge aantal darmbacteriën wijt ze eerder aan een gebrekkige hygiëne bij de toebereiding dan aan de versheid.
 
Omdat kiembelasting met het blote oog niet te zien is, moeten consumenten bij de aankoop van voorgesneden fruit goed opletten. Juist bij fruit zou de minimale houdbaarheidsdatum altijd aangehouden moeten worden, zo raadt de consumentenorganisatie Hamburg aan. Deze ontbreekt echter vaak op de plastic schalen. Let daarom op de kleur: hebben de vruchten reeds wat aan kleur verloren of vertonen ze bruine plekken, dan zijn ze niet meer vers. Een ander teken van verval is bezinksel onderin de verpakking. Bij een luchtdichte verpakking geeft een gewelfde deksel aan dat er reeds gassen gevormd zijn. Wanneer het deksel te openen is, kan men echter testen of het fruit naar gist ruikt.
 
Bron: RTL.de
Publicatiedatum: