Hij heeft momenteel nog geen naam en staat bekend als R36, maar is al gepresenteerd voor het verkrijgen van rasregistratie en zou in de nabije toekomst kunnen zorgen voor een revolutie van de granaatappelmarkt. Het gaat om een ras dat tijdens zijn gehele groeiproces een zwarte schil heeft en tijdens de rijping een purperachtige kleur krijgt. De besjes zijn helemaal rood van kleur en de vrucht valt op door zijn sappigheid, kleine zaadjes en zeer zoete smaak.
Uiterlijk van de R36 tijdens het groeiproces
"De eerste keer dat we hem zagen, dachten we dat het een ideale sier granaatappel zou zijn vanwege zijn aantrekkelijke kleur. Toen we hem echter openden en proefden veranderden we onmiddellijk van mening", vertelt kweker Joaquín Vivas, directeur van Ferviher.
Sinds het jaar 2005 houdt de teler en landbouwingenieur zich bezig met het zoeken van nieuwe variëteiten granaatappel door middel van kruising en hybridisatie. Het ras ontstond bijna 3 jaar geleden en vanaf het eerste moment trok het de aandacht van de kweker vanwege zijn bijzondere zwartpurperen kleur en zijn zoete smaak.
Uiterlijk van de R36 in rijpe staat
Volgens de kweker is het niet het eerste zwarte ras dat op de markt verschijnt, aangezien ze al, zij het op kleine schaal, in landen als Israël, Iran en Indië geteeld worden. De telers daarvan zeggen echter dat de besjes bleek en zuur of erg klein zijn, meer geschikt voor decoratief gebruik. "De R36 biedt daarentegen een opvallend rode korrel met aanzienlijke brixwaarden. Kenmerkend voor het ras is ook de kleine boom, ideaal voor intensieve teelt".
Uiterlijk van de R36 een maand voor het ideale oogstmoment
Het ras heeft een groot potentieel op de markt, niet alleen vanwege zijn unieke organoleptische kwaliteiten, maar ook vanwege zijn gezondheidsvoordelen. "Experts hebben recent aangetoond dat donkerder fruit meer antioxidanten heeft", vertelt Joaquín Vivas.
"We moeten nog een jaar extra wachten om het ras goed te definiëren en ons ervan te verzekeren dat hij geëxploiteerd kan worden in termen van productiviteit, maten, homogeniteit in kleur etc. Je moet bedenken dat een deel van de variëteiten die we ontdekken door middel van kruisingen uiteindelijk afgedankt wordt omdat de eigenschappen niet competent waren. Op het moment gaat alles goed en zijn we onder de indruk van de resultaten. Bij de oogst van volgend jaar zullen we bijna definitief conclusies kunnen trekken", aldus Vivas.
Op de experimentele teeltbedrijven van Ferviher werken ze met veel variëteiten. Niet alleen zwarte rassen, maar ook rassen met andere interessante eigenschappen. Recent gaven ze het recht vrij voor de vermenigvuldiging van een ras met rode schil en een zoete smaak. Deze valt op tussen de gebruikelijke zure rode granaatappelen die vaak aangetroffen worden op de markt.
Voor meer informatie: