Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laatste demodagen als vollegrondsvertegenwoordiger voor Pieter Vermeulen bij Sakata

Van de laarzen en het mes naar de spanning van het glas

Tholen – Hij heeft zijn laarzen al aan en ook zijn mes om de verschillende groenten in het veld te snijden heeft hij bij de hand. Pieter Vermeulen, vertegenwoordiger voor Sakata in de Benelux en Scandinavië, is dinsdagochtend 25 september om 9.00 helemaal klaar voor de jaarlijks terugkerende demodagen voor de vollegrond. Zijn laatste als vollegrondsman, waardoor deze demodagen toch iets extra speciaals hebben. “Na vijf jaar vollegrondsgroenten had ik toch ook wel behoefte aan de spanning van het glas. Ik ga de komende tijd volledig richten op de hightech tomatenteelt om daar met Sakata in te groeien. Maar als ik dan zo door het veld loop, maakt dat me ook wel een beetje weemoedig om wat ik achter laat.”

Pieter in het veld met bloemkoolras Alston.

In Europa is Sakata als van origine Japanse veredelaar relatief onbekend, zeker in de glasgroenten. We hebben een veredelingsprogramma in de snoeptomaten en de afgelopen jaren was Sakata wat minder zichtbaar “Het is mijn doel om daar wat aan te doen en om ook in dit segment met Sakata te gaan groeien.” Met de bruine snoeptomaat Chocostar F1 denkt Pieter in ieder geval een mooie troef in handen te hebben. “Ten opzichte van het op dit moment marktleidende ras heeft de Chocostar een hogere productie gecombineerd met een goede smaak.”

Maar voor nu genoeg over tomaten, tijd om het veld in te gaan. Onder een stralend blauwe hemel en terwijl er ondertussen drone opnames worden gemaakt, volgt een eerste stop bij de rode bieten. De groente die dit jaar bij Sakata centraal staat. “Het rode bietensegment in zijn geheel maakt de laatste jaren een stabiele groei door.” Nieuw is de Chioggia-Guardsmark. “Een rode biet die als je hem doorsnijdt mooie, scherpe witte ringen laat zien. Met een mild zoete smaak is dit ras geschikt voor de versmarkt.” Al bestaand, maar zeer goed verkopend is de Cardeal F1. “Dit ras heeft een hogere brix dan de andere rassen in de markt. Dit heeft ook een positief effect op de bewaring.”

Spinazie
Van rood naar groen. “We hebben dit jaar uitstekende zaken gedaan in spinazie. Kenmerkend voor onze rassen, is de opgerichte bladstand. Hierdoor is de spinazie makkelijk te oogsten.” Ook de uitstekende veldhoudbaarheid valt op. “Een voordeel tijdens warme zomers, wanneer je bijvoorbeeld door temperaturen van boven de dertig graden Celsius een dag langer moet wachten met je oogst. De plant blijft ook bij uitstel van de oogst compact met korte stelen en een compact, vlak blad.”

Bloemkool
Daar waar Sakata wereldmarktleider is in broccoli, blijft de bloemkool, zeker in Europa, nog wat achter. Een ras waar Pieter erg tevreden over is en hoge verwachting over heeft is Alston F1. “Dit ras deed het dit jaar erg goed in de WO-teelt met zaai in november. Het ras is vroeg rijp.”

Pompoen
Tussen de vele groene kleuren springen de pompoenen ertussenuit. “Het was dit jaar een uitstekend pompoenenjaar. We hebben een gigantische oogst gehad. Sowieso is het echt een groeimarkt met een toenemende belangstelling van de consument. De teelt in Nederland neemt ook toe.”

Foto: Pieter met pompoenras Boomer F1. “Een ras met mooie, zware vruchten tot wel 6 kilo.”

Opvallend in het assortiment is de spaghettipompoen, Primavera F1. Spaghetti omdat wanneer de pompoen de oven in gaat, hij eruit komt met vruchtvlees dat als spaghettisliertjes eruit komt te zien “Je kunt dus vanuit de pompoen als het ware spaghetti eten. Op die manier heb je direct ook geen last meer van eventuele granenallergieën”, lacht Pieter.

Bosui
Bosui is in Nederland nog een relatief kleine teelt. Wel zit er groei in. Volgens Pieter heeft Sakata in het assortiment rassen die ingezet kunnen worden van de Sahara tot aan de Noordpool. Een voorbeeld van zo’n ras is Totem. “De Volkswagen Golf onder de bosuien. Een echte bestseller die heel veel geteeld wordt. Van landen als Marokko, Senegal en Egypte tot in Finland; dit ras doet het eigenlijk overal.”

Een nieuw ras in dit segment bij Sakata is Interstellar F1. Een nieuwe hybride met opgericht blad, een groenblauwe kleur en een snelle groeicyclus. Ook is het ras makkelijk pelbaar. Net als het allernieuwste ras, Yoda F1. “Dit ras doet het beter onder warme teeltomstandigheden, is heel uniform en heeft een extra donkere groenblauwe kleur als gevolg van een soort waxlaagje op het loof dat telers graag zien. Door de smalle witte schacht is Yoda F1 net als Interstellar F1 beter pelbaar waardoor je op arbeid kunt besparen.”

Een derde ras dat Pieter uitligt is Katana F1. “Een ras met een snellere groei, een minder lange witte schacht en juist meer groen. Een ras dat inspeelt op een speciale wens van sommige klanten.”

Ook het knolletje
Helemaal aan het eind van de ronde door het veld doet Pieter nog even de knolraap Sweetbell F1 aan. Een meiraap, die als het aan Pieter ligt snel aan populariteit moet gaan winnen in de Nederlandse keuken. “Ik vraag me echt af waarom we wel radijs eten, maar niet de knolletjes van de Sweetbell F1. Nu verkopen we dit ras al veel voor alleen het blad, maar het knolletje is lekker zacht en zoet. Zonde om niets mee te doen.”

Pieter mag dan straks niet meer in zijn laarzen en met een mes in de velden te vinden zijn, dit laatste passievolle betoog toont nog maar eens dat hij, ondanks dat hij zin heeft in de spanning van het glas, nog niet klaar is met de vollegrond. “Wat is er nou leuker dan wanneer klanten jouw ras eruit pikken om te telen op hun bedrijf?”

Voor meer informatie:
Sakata
www.sakata-vegetables.eu 
[email protected] 

Pieter Vermeulen
[email protected]