Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Marks & Spencer naar Duitsland, Spanje, Oostenrijk en België
Marks & Spencer, de van oorsprong Britse keten van warenhuizen, ook wel bekend als M&S en Marks and Sparks, breidt haar lijst met internationale websites uit met vier nieuwe landen: Duitsland, Spanje, Oostenrijk en België. De retailketen, al in 1904 opgericht door Michael Marks en Thomas Spencer, verkoopt hoofdzakelijk kleding, woonaccessoires en etenswaren. In 2010 telde het bedrijf 1010 winkels in meer dan 40 landen.
In 1999 begon Marks & Spencer ook met een online service en het is deze laatste tak die in de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. De nieuwe websites, toegespitst op de lokale bevolking, waren volgens het bedrijf nodig vanwege de toenemende vraag in de desbetreffende landen. Steeds meer shoppers in Duitsland, Spanje, België en Oostenrijk gebruikten de online service. Na een succesvolle lancering van sites in Frankrijk en Ierland heeft M&S besloten het format in de nieuwe landen voort te zetten. Op de nieuwe sites staan de prijzen aangegeven in Euro’s en is de taal, de betalingswijze en de thuisbezorging aangepast.
Met de lancering probeert de keten zich ook in het buitenland te profileren. “Het maakt deel uit van een campagne om van een traditionele Britse winkelketen uit te groeien tot een internationale marktleider,” zegt Marc Bolland, algemeen directeur van Marks & Spencer. “M&S heeft een reputatie als leverancier van Britse kwaliteit en stijl en deze zet maakt het mogelijk om deze waarden ook in het buitenland uit te dragen.”
Laura Wade-Gery, executive director van M&S, voegt daaraan toe: “Het feit dat we in deze landen een online service opzetten stelt ons in staat om meer internationale klanten op een meer directe wijze te bedienen. We hebben sinds 2008, toen we in gesprek traden met klanten in andere landen, veel geleerd. De nieuwe sites stellen deze klanten in staat om bij ons te shoppen zoals ze dat gewend zijn, maar dan in hun eigen taal en in hun eigen valuta.”
De nieuwe campagne wordt kritisch bekeken door specialisten in de business. Retailanalist Clive Black vertelde de Huffington Post UK dat het goed is om te zien welke vooruitgang M&S in de internationale online wereld maakt. “Ik twijfel er niet aan dat deze stap van M&S een goede is, die interessante nieuwe winsten zal opleveren. De vraag is of het bedrijf er op langere termijn beter aan doet om haar kernactiviteiten in het binnenland vast te houden of om te blijven uitbreiden op uitheemse markten. Aan de andere kant brengen webwinkels natuurlijk weinig commerciële risico’s met zich mee.”
Een andere retailanalist, Richard Perks van markt researcher Mintel gelooft dat er op zich niets mis is met een uitbreiding van overzeese webwinkels, maar meent wel dat het format beter zal aanslaan in combinatie met fysieke winkels. “Het is niet genoeg om een van de twee te doen; je moet ze combineren. Om een volledig distributiekanaal te negeren, is op lange termijn natuurlijk niet goed voor het bedrijf.” Hij vertelde de Huffington Post: “Ik ben zeker onder de indruk van de opmars van M&S, maar ik ben er nog niet van overtuigd dat met name de kledinglijn zal aanslaan in het buitenland. Een van de problemen bij M&S is dat ze de jongere generatie aan het verliezen zijn. Ik moet nog zien dat het bedrijf op deze wijze nieuwe kopers aan zich zal weten te binden.”