Kalettes zijn een merkgroente. Wie kalettes wil telen en verkopen, heeft een licentie nodig. De groente werd voor het eerst geteeld door de Britse veredelaar TOzer Seeds. De ontwikkeling duurde vijftien jaar. Het voordeel: de groente is rijk aan vitaminen en geschikt voor winterteelt . In het Zwitserse teeltgebied Seeland komen de kalettes van oktober tot en met april vers van de akker.
Kalettes alleen met licentie
In Zwitserland hebben alleen Lorenz Gutknecht uit Ins en Urs Johner uit Kerzers de benodigde licentie. Sinds 2014 heeft hun areaal voor kalettes zich ongeveer vertienvoudigd. Per seizoen komt er meestal tussen de 50 en 65 ton op de markt. Moeilijk heeft de groente het desondanks: jaarlijks strijden de bedrijven die de kalettes verkopen om plaatsen in de schappen van de grote supermarkten.
Innovatie in Seeland
Geen groententeler weet van tevoren of zijn nieuwe producten voldoende afnemers zal vinden: „Men heeft moed nodig om nieuwe planten te teler. Moed wordt echter vaak beloond", zegt teler Urs Johner en verkoper Vincent Egger spreekt van tien tot vijftien jaar die men nodig heeft om een nieuwe groente op de markt te positioneren.
In het Zwitserse Seeland vindt men een aantal innovatieve producten. Naast de kalettes teelt men hier bijvoorbeeld ook zoete aardappelen en aspergebroccoli. Groententeler Urs Johner: „De afnemers, oftewel de supermarkten, eisen een bepaalde innovatie."
Ook concurrentie speelt een rol
„In Seeland volgt de ene innovatie op de andere", zegt Hans Jörg Rüegsegger, de voorzitter van de 'Berner Bauern'. Hij vindt deze ontwikkeling goed. Het is belangrijk dat een groententeler niet blijft staan: „Het gaat ook om concurrentiedenken. Er zijn veel concurrenten.'' Ook bij Urs Johner klinkt het soortgelijk: „Men hoeft niet innovatief te zijn als men niet wil. Maar men kan met innovatie ook geld verdienen."