Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Saffraanteelt in het Zweedse Skåne

Het begon als een wild idee, maar in drie jaar tijd heeft Silvia Mutlu uit het Zweedse Skåne ontdekt dat het heel goed mogelijk is saffraan te telen in Zweden. Haar saffraankwekerij heeft het grootste vollegrondsareaal van heel Noord-Europa.

Saffraan is afkomstig van de meeldraden van de saffraankrokus, Crocus sativus. Saffraan wordt gebruikt als kruid, als geur- en/of kleurstof en in de geneeskunde. Jaarlijks wordt er 300 ton saffraan geteeld. Ruim de helft daarvan is afkomstig uit Iran.

Voor Mutlu begon het zes jaar geleden, toen haar ouders het bedrijf aankochten om er een wijngaard te beginnen. Toen daar door ziekte niets van kwam, kwamen ze door een Turks tv-programma op het idee een saffraankwekerij te beginnen. Ze bestelden 8000 saffraankrokussen uit Nederland en die hadden meteen het eerste jaar al een goede opbrengst. De jaren daarna nam het snel toe.

Voor een kilo saffraan zijn 100.000 bloemen nodig. Dit jaar plantte Mutlu 80.000 tot 100.000 bollen uit Iran en nog eens 50.000 uit Bulgarije. De bollen worden in de herfst geplant. Van de koude Zweedse winters heeft de saffraankrokus duidelijk geen last. Zelfs vorst is geen probleem. Dan stopt de krokus gewoon met groeien tot de temperatuur weer boven nul komt. Wel houdt de teler de vogels bij de bloemen weg en verwijdert het onkruid. Als alles goed gaat, geeft iedere bol drie of vier bloemen. Deze worden met de hand geplukt, waarna de meeldraden eruit worden gehaald. De prijs varieert, maar ligt op dit moment in Europa rond de zes euro per gram.

Bron: www.hbl.fi

Publicatiedatum: