De klimaatverandering zorgt op Sicilië voor hogere temperaturen. Daarom zoeken de telers op het Italiaanse eiland naar alternatieven die ze veilig kunnen telen en die een grote oogst garanderen. Hun oplossing: tropisch fruit.
Mango's uit Siciliaanse teelt
Nieuw hoofdstuk in de geschiedenis
Sinds 2001 groeien er op de hellingen van de Etna, mango's en avocado's. Ze zijn geteeld door Andrea Passanisi, het areaal hoort tot het wijngoed van zijn familie. Toen hij met de teelt hiervan begon was hij pas 17 jaar oud. Gek noemden de buren hem. Zij waren tenslotte gewend aan de aanblik van olijven en sinaasappelen. Al het andere had daar, volgens hen, niks te zoeken. „Maar ik wilde een nieuw hoofdstuk in de Siciliaanse geschiedenis schrijven", zegt Andrea. „Een hoofdstuk dat over aanpassing vertelt en dat een visie voor de toekomst vormt." Hij richtte het bedrijf Sicilia Avocado op, waarmee hij zich richt op ecologische, duurzame teelt.
Tegenwoordig zijn er meer van dit soort bedrijven op Sicilië. De consumenten, zo zegt Andrea echter, zijn echter nog niet aan exotische bedrijven zoals de zijne gewend. Maar hier komt wel langzaam verandering in. Het dringt zowel bij klanten alsook bij bedrijven langzaam door dat klimaataanpassing ook enkele kansen biedt.