"Ondanks dat de vraag naar bananen verdeeld is in een hoog- en een laagseizoen, zijn er ook andere factoren die ieder jaar van invloed zijn: het klimaat of beperkingen aan vrachtruimte. Deze factoren hebben rechtstreeks invloed op de fruitprijzen", vertelt Marianela Ubilla, van Agzulasa, Ecuador.
2018 begon met hoge prijzen vanwege het lage aanbod vanuit Ecuador eind 2017, dat het gevolg was van de hevige regenval in de eerste zes maanden van datzelfde jaar. "Het exporteerbare aanbod in Centraal-Amerika en Mexico was ook beperkt vanwege de koudegolf die deze telende landen raakte in het eerste kwartaal van 2018. In combinatie met de stakingen in Honduras resulteerde dit in torenhoge prijzen. Deze nooit eerder vertoonde prijsontwikkeling duurde echter maar tot week 11 toen de prijzen voortijdig instortten in Ecuador".
Marianela vertelt dat er sprake was van een drastische prijsverandering. De prijzen stortten ineen vanwege veranderingen in de internationale vervoerslogistiek. Het probleem was de beperkte beschikbaarheid van scheepsruimte en containers naast de fusies van rederijen en de toename van de export vanuit Latijns-Amerika. In Ecuador viel dit samen met een toename van 5% in de bananenexport in het eerste half jaar van 2018.
"De intensiteit van de klimaatveranderingen bepaalt het aanbod"
"Ecuador zou in 2019 natuurlijk gewoon door moeten blijven gaan met het vergroten van zijn bananenexport. De productiviteit van het land is verbeterd: een resultaat van de inspanning en toewijding van de telers in hun dagelijkse werk op de plantages. De methodes zijn duurzamer geworden, telers hebben ernaar gezocht hun werk efficiƫnter uit te voeren, de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de teeltkosten om laag te brengen. Het exporteerbare aanbod van elk land dat bananen teelt, zal echter afhangen van de intensiteit van de klimaatveranderingen", aldus de exporteur.
Het jaar begon met een hoog exporteerbaar aanbod vanwege een drastische weersverandering: van koud en bewolkt naar zonnig, regenachtig en warm, hetgeen de groei van het fruit versnelde. De vraag is momenteel nog laag, maar deze onbalans zal naar verwachting langzaam gecorrigeerd worden: de prijzen zullen toenemen, en het seizoen met het hoge aanbod en de hoge vraag zal aanbreken voor Ecuador.
Het sluiten van contracten verliep dit jaar echter langzaam voor Ecuador vanwege de verhoging van de kosten voor het zeetransport en de logistieke kosten in het land. Dergelijke toenames zijn moeilijk te verwerken voor de consumentenmarkten, vanwege de plotselinge prijsveranderingen. Bovendien duwen discounters de aankoopprijzen van bananen omlaag.
"De export naar Europese markten neemt toe, net als die naar China: het land koopt grotere volumes in ter voorbereiding op de Chinese Nieuwjaarsvieringen. In Rusland ligt het anders, voor die markt zullen we pas rond week 4 of 5 een toename van de export gaan merken".
Fruit Logistica
Agzulasa zal dit jaar opnieuw aanwezig zijn op de Fruit Logistica beurs in Berlijn, onder andere om nieuwe klanten te werven voor hun aanbod van diverse soorten bananen en hun verschillende merken, zoals Ecuasabor, Akebana en Kassandra.
Voor meer informatie:
Marianela Ubilla
Agzulasa
Ecuador
T: +593 98 985 2027
E: [email protected]
www.ecuasabor.com