Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

De Italiaanse perensector heeft het moeilijk. Ondanks de relatief beperkte volumes blijven de prijzen laag. Zowel in Spanje als in Nederland kampt de sector met kwaliteitsproblemen. In Frankrijk blijft de consumptie achter, terwijl Europese peren op de Duitse markt juist vlot verkocht worden. Opvallend in Australië is dat de export afgelopen jaar met maar liefst 75% toenam. De binnenlandse volumes in de VS zijn naar verwachting goed tot juni, waarna wordt overgegaan op export. Chinese handelaren exporteren dit jaar wat minder door tegenvallende hoeveelheden, maar doen het goed op de binnenlandse markt.  

Italië: Meer samenwerking nodig om sector winstgevend te maken
De afgelopen tien jaar werd in Europa ongeveer 2,5 miljoen ton peren geteeld. Als grootste Europese speler is Italië verantwoordelijk voor meer dan 35% van de Europese volumes. Deze komen met name uit de regio Emilia Romagna. Zo’n 61% van de boomgaarden en 68% van de totale productie bevinden zich in de provincies Ferrara, Modena en Bologna.

De binnenlandse perensector, en die van Emilia Romagna in het bijzonder, gaat door een zware periode. De huidige noteringen zijn niet winstgevend. “Prijzen en aanbetalingen liggen zelfs onder de productiekosten,” laat een teler weten.

Bedrijven hebben te maken met klimaatverandering en ziekteverwekkers als de bruingemarmerde stinkwants. Ook zijn ze beperkt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Telers hebben geïnvesteerd in materiaal en nieuwe boomgaarden en hebben organisaties opgezet, maar dit alles was niet genoeg om de sector winstgevend te maken. “We moeten meer investeren in het onderzoek naar nieuwe variëteiten en bovenal de samenwerking op marktniveau bevorderen.”

Dit jaar werden er op de Italiaanse markt eigenlijk hogere prijzen verwacht, omdat de volumes dit jaar relatief laag liggen. Er is zo’n 23% minder van de Abate-peer, 20% minder van de Kaiserpeer en 7% minder Conference beschikbaar. Vorig jaar werden de laatste Abate-peren in week 20 geëxporteerd. Dit jaar eindigt de export naar verwachting al in week 18 of 19.

Nederland: Kwaliteitsproblemen hangen boven perenmarkt
In de Hollandse perenmarkt hangen de kwaliteitsverschillen boven de markt. Handelaren zien de prijzen van de goede sorteringen nog wel omhoog gaan, maar er zijn ook zat mindere partijen beschikbaar. In tegenstelling tot de appelafzet, die vooral een binnenlandse aangelegenheid is, hebben peren export nodig, maar met name vanuit Oost-Europa valt die vraag tegen. Inmiddels zijn ook de eerste Williams en D'Anjou-peren uit Argentinië gearriveerd en ook de Packhams en Abate Fetel-peren worden snel verwacht. Het grotere hardfruitaanbod op de Europese markt zorgt echter voor een rustigere start. Veel groothandels kiezen voor fruit van eigen bodem. Het prijsniveau ligt dan ook lager dan vorig jaar toen de markt een stuk leger was.

Spanje: Maat bepalend voor prijs
De perenvoorraden zijn over het algemeen lager dan vorig jaar rond deze tijd, in het bijzonder voor variëteiten als Blanquilla en Conference, die werden aangetast door de hagel. Door de hoge zomertemperaturen is er een overschot aan kleine en gemiddelde maten en is het moeilijk om grote maten te vinden. Dit is terug te zien in de prijzen. Op het kleine fruit valt amper nog winst te behalen. Ondertussen worden de zeldzamere grote peren wel tegen goede prijzen verkocht.

Volgens een teler en handelaar is de vraag niet enorm. Veel telers die geen mogelijkheid hebben om het fruit voor langere tijd op te slaan, hebben in februari en maart geprobeerd om zo veel mogelijk peren te verkopen uit angst voor kwaliteitsproblemen. Hierdoor ligt het aanbod momenteel een stuk hoger dan de vraag. De markt zou in april weer aan moeten trekken.

Volgens de exporteur is het kwalitatief een uitzonderlijk slecht jaar voor de Blanquilla. De kwaliteit is niet constant, zowel door de hagel als door problemen met de maten. Blanquillaperen doen het op dit moment goed in Spanje, Israël en Cyprus, terwijl de Conferenceperen vooral worden afgezet op de binnenlandse markt, in Zuid-Italië en in Portugal.

Indien zich geen extreme weersomstandigheden meer voordoen, wordt de steenfruitoogst dit jaar 15 dagen eerder verwacht. Dit zou een negatieve invloed kunnen hebben op de hardfruitmarkt. 

Frankrijk : Consumptie blijft achter
Volgens verschillende handelaren is de Franse markt verzadigd. Dit ondanks het feit dat de volumes in Frankrijk kleiner zijn dan normaal. De houdbaarheid van de peren heeft geleden onder de hete zomer, wat een groot deel van de volumes ongeschikt maakt voor export. Hierdoor halen veel importeurs hun producten liever uit andere landen. Ook de binnenlandse consumptie valt tegen en de Franse markt heeft moeite om de volumes op te nemen. Er ligt met name nog veel Conference in de bewaring. De prijzen liggen laag.

Duitsland: Overzees perenseizoen officieel gestart
Op de Duitse groothandelsmarkten is Italië met Abate Fetel en Santa Maria nog altijd goed vertegenwoordigd. Ook Nederlandse, Belgische en zelfs Duitse peren worden vlot verhandeld binnen de groothandel. Doyenné du Comice uit Frankrijk en Turkse Santa Maria completeren het Europese aanbod.

Daarnaast is ook het overzeese hardfruitseizoen in alle hevigheid losgebarsten. Uit Zuid-Afrika worden met name Rosemarie en Williams Christ geïmporteerd, waarbij de kwaliteit deels te wensen overlaat, bevestigt de handel. Ook in Zuid-Amerika is het seizoen geleidelijk aan begonnen: Het Argentijnse seizoen is met Williams Christ en Red Bartlett aangevangen. Een importeur bevestigt de gestage opkomst van bio-peren uit het Argentijnse Patagonië. Passend bij deze trend neemt ook de vraag naar Demeter-peren toe, hetgeen nieuwe mogelijkheden voor gespecialiseerde importeurs oplevert.

Australië: Export nam met 75% toe
Het Australische perenseizoen piekt in de herfst. Zowel Williams als Nashiperen zijn van goede kwaliteit en worden tegen tevredenstellende prijzen verkocht. In de Sydney Markets gaan de peren over de toonbank voor $2-$6 per kilo.

Recent bekendgemaakte cijfers van Hort Innovation laten zien dat de productie tussen juli 2017 en juni 2018 met 7% is toegenomen. De totale productie bedroeg 115.929 ton. Toch nam de totale waarde van de oogst met 19% ($23.9 miljoen) af ten opzichte van de vorige twee jaren en daalde naar een bedrag van $99 miljoen. De export nam toe met 75% toe en steeg naar 12.467 ton. Dit deed de totale exportwaarde met 60% stijgen naar $19,6 miljoen. De belangrijkste exportmarkt was Nieuw-Zeeland (20%), gevolgd door Indonesië (19%). In totaal werd er 1.826 ton peren geïmporteerd.

Packham was met 63% de meest geteelde variëteit. Hierna volgden de Williams (20%) en de Beurre Bosc (10%). 88% van de volumes werd geteeld in de staat Victoria.

VS: Afnemende vraag vanuit industrie
Terwijl het seizoen bijna afloopt, zijn er nog veel Noord-Amerikaanse peren beschikbaar. “Dit komt onder andere door de sluiting van een grote fabriek in Californië, waardoor de vraag vanuit de industrie is gedaald,” vertelt een handelaar. “Hierdoor komen er veel voor de industrie bestemde Bartlett peren op de versmarkt terecht. De kwaliteit van deze peren laat te wensen over. Er zijn nog wel wat fabrieken die peren vragen, maar niet veel.” De markt voor de d’Anjou en Bosc peren is goed, laat een andere handelaar weten. De binnenlandse aanvoer van Anjou peren zou gedurende de lente op niveau moeten blijven. In de zomer wordt er dan overgegaan op export. Prijzen zijn vooral hoog voor peren van goede kwaliteit. Voor mindere peren valt de prijs tegen. Naar verwachting zullen de prijzen aantrekken naarmate het seizoen vordert. Oregon zal waarschijnlijk tot de volgende oogst peren kunnen blijven leveren, terwijl in Washington de voorraden in juni op zullen zijn. Hierna liggen de binnenlandse volumes extreem laag.

China: Ondanks vorst nog steeds peren beschikbaar
Momenteel zijn er nog steeds Chinese peren beschikbaar op de Chinese markt. Dit ondanks dat de productie is afgenomen door de hevige vorst in april 2018. Om aan de vraag van de binnenlandse markt te voldoen, exporteren perenhandelaren wat minder en verkopen wat meer op de binnenlandse markt. Doordat de vraag zo hoog is en het aanbod minder, is de prijs erg hoog dit jaar. Verder wordt er ook veel peren geïmporteerd. België en Nederland zijn belangrijke importlanden. Hoe de peren voor het volgende seizoen zullen zijn, is nog afwachten. Eind maart/begin april zullen de bomen beginnen met bloesemen. Hoe dat verloopt, is bepalend voor de rest van het nieuwe seizoen.

Zuid-Afrika: Exporteurs ontwijken Europa
Over het algemeen hebben Zuid-Afrikaanse perenexporteurs op dit moment maar één strategie: het ontwijken van de Europese markt, waar nog volop Conferenceperen en Italiaanse Abate Fetel peren van vorig seizoen beschikbaar zijn. Het is erg ingewikkeld geweest op de Europese markt, zegt een teler, met een roerige overgang tussen Europees product en product van het zuidelijk halfrond. Europese inkopers viel het op dat sommige exporteurs probeerden de verkopen wat uit te stellen. Andere exporteurs kijken naar alternatieve markten.

Alternatieve markten zijn Canada, het Midden-Oosten, Rusland, India en het verre Oosten (met uitzondering van China – de industrie wacht al lang op de opening van de Chinese markt voor Zuid-Afrikaanse peren).

Prijzen staan niet alleen in Europa onder druk. Handelaren klagen dat er in het Midden-Oosten geen koopkracht is door het regionaal beleid. Toch blijft het Midden-Oosten een belangrijke exportmarkt voor Zuid-Afrikaanse peren.

“Al met al wordt het fruit wel geëxporteerd, maar zijn er nergens echt gouden mogelijkheden,” zegt een handelaar. De eerste containers Forelle-peren (deel van het programma Forelle Early Market Access, FEMA), zijn onderweg. Het is een goede oogst met mooie volumes en goede maten. Nog ongeveer 5% moet geoogst worden.

De hittegolf van oktober vorig jaar had meer invloed op de perenoogst dan de droogte in de voorgaande drie jaren, zegt een perenteler. De hitte, die direct gevolgd werd door zeer lage temperaturen, was vooral nadelig voor de Packham peren. De volumes zijn dan ook significant lager. De Forelle-oogst werd niet beïnvloed door de hittegolf.

 

 

Publicatiedatum: