Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede discussies op AQS Kennisdag Groenten & Fruit

Op dinsdag 9 april jl. vond de jaarlijkse AQS Kennisdag G&F plaats bij Veiling Zaltbommel. Gezien het grote aantal deelnemers voorziet deze kennisdag duidelijk in de behoefte om bijgepraat te worden op het gebied van kwaliteit G&F.

Ook dit jaar ontstonden er weer goede discussies bij de producttafels.

Bij Citrus wordt een bepaalde mate van ‘aging’ (=veroudering) en ‘scarring’ (takschade) geaccepteerd. Tijdens de discussie bleek dat deelnemers de keurlijn strenger hanteerden dan de lijn die bijvoorbeeld door het KCB wordt gehanteerd.

Bij de producttafel ‘zachtfruit’ werd er lang stil gestaan bij een monster aardbeien, waarbij de vraag centraal stond ‘wat is een ligplek en wat wordt verstaan onder een drukplek’. Van belang is dat een aardbei met een ligplek niet in kwaliteit achteruit gaat maar een aardbei met een drukplek wel. Aardbeien met lig- of drukplekken zijn bij de keurmeesters een doorn in het oog.

Ook dit jaar laaide de discussie weer op over “onzuiverheid” bij paprika. Ook bij andere producten, zoals de courgette, kwam dit aan de orde. De lijn is duidelijk: onzuiverheid hoort niet op het product en wordt daarom niet altijd getolereerd. Voor sommige deelnemers was dat moeilijk te accepteren.

Alternaria bij tomaten blijft een probleem in het handelskanaal. De deelnemers vonden het lastig dat product met een klein stipje Alternaria in dit geval direct in klasse II werd ingedeeld. De reden is echter de snelle achteruitgang in kwaliteit bij dit type afwijking.

Er kwamen ook glasgroenten voorbij die verpakt waren in punnets/shakers. Deze zijn erg populair bij de consument en worden voornamelijk verkocht via de retail. De keurmethode bij producten bestemd voor de retail wijkt af van de reguliere methodiek waarbij de afwijkende vruchten worden geteld of gewogen om tot een percentage uitval te komen. Retail accepteert namelijk geen enkele afwijkende (rotte) vrucht in een punnet of shaker omdat deze daardoor gewoonweg onverkoopbaar zijn.

Prei die deels ‘in het leven was gesneden’ werd door de deelnemers als ‘niet –indeelbaar’ beoordeeld. Tijdens de nabespreking werd dit product geclassificeerd als klasse II. Niet alle deelnemers waren het hiermee eens.

De deelnemers aan de AQS Kennisdag G&F waren tevreden over de productmonsters en de duidelijke uitleg betreffende de getoonde kwaliteitsgebreken. Daarnaast zijn er veel complimenten geuit over het kennisniveau m.b.t. kwaliteit G&F, aanwezig bij (de docenten van) AQS.

Voor meer informatie:
AQS Nederland BV
+31(0)88 3088500
[email protected]
www.aqs.nl 

 

 

Publicatiedatum: