Een nieuwe appel van Nederlandse bomen wordt steeds populairder in Nederland . De Maribelle, zoals de appel heet, is ontwikkeld door veredelaar Ben de Sonnaville uit Altforst in het Land van Maas & Waal en wordt hoofdzakelijk geteeld in de Betuwe.
De productie van Maribelle is de afgelopen tien jaar langzaam maar zeker gegroeid. Diverse Nederlandse grossiers en supermarkten hebben de appel van Nederlandse bodem inmiddels ontdekt. Dankzij de goede bewaarbaarheid is de rozerode, frisse, zoetzure appel ook in mei en juni nog te koop.
Grootste Maribelle-teler
De grootste Maribelle-telers in Nederland zijn de broers Rene en Jeroen Wellner uit het Betuwse dorpje Est. Overtuigd van de kwaliteiten van Maribelle plantten de broers de afgelopen jaren zo’n 35.000 bomen van het nieuwe ras. René en zijn broer telen niet alleen Maribelle, maar koelen, sorteren, verpakken en verkopen de appel ook zelf. Een korte keten, rechtstreeks van de telers naar de winkel en van daaruit naar de consument.
Jeroen en René hebben de taken goed verdeeld. Jeroen zorgt in de boomgaard voor de kwaliteit van de Maribelle en René zorgt voor de verdere verwerking van de appels tot in het winkelschap. Vader Roel kijkt vanaf de zijlijn glimlachend toe hoe zijn zoons zijn levenswerk voortzetten.
“De Maribelle is niet een heel moeilijke appel om te telen”, vertelt Jeroen. “De boom is niet zo heel gevoelig voor ziektes zoals vruchtboomkanker en de appels krijgen niet zo snel schurftvlekjes zoals sommige andere rassen. De grootste uitdaging is nog de kleur van de appels, maar met de juiste snoei en groeibeheersing lukt het om lekkere appels met een mooi rood blosje te telen”. “Maribelle is ook een sterke appel die goed is te bewaren en bij de consument nauwelijks melig wordt, maar lekker lang fris en knapperig blijft”, vult René zijn broer aan.
Appels en kinderen vergeleken
"De ontwikkeling van een nieuw appelras vertoont opvallende parallellen met het opgroeien van een kind tot volwassen man of vrouw. De Maribelle werd in 2005 ‘geboren’. Drie jaar later kon de appel op eigen benen staan en begonnen diverse fruittelers het nieuwe ras te planten. Langzaam maar zeker groeide de productie tot een serieuze hoeveelheid. De komende jaren zal de productie nog verder groeien. Maribelle is, om maar weer de parallel met een kind te trekken, op dit moment ‘in de puberteit", aldus Wellner.
CO2 voetafdruk belangrijk
Supermarktketen Boon en enkele andere supermarkten hebben de Maribelle-appels van Wellner in het assortiment. Maribelle neemt in de supermarkt de plaats in van appels die per schip vanuit het zuidelijk halfrond naar Nederland komen. “Waarom zou je appels van ver weg halen als ze ook dichtbij beschikbaar zijn?”, vraagt René zich hardop af. "De CO2-voetafdruk gaat een steeds grotere rol spelen bij het inkoopbeleid van supermarkten, is de overtuiging van Wellner. Een goede en lekkere appel van Nederlandse bodem heeft dan ook de voorkeur boven een appel die de halve aardbol over is gereisd."
Appelbomen consumeren CO2
Nederland wil massaal bossen planten om de CO2-uitstoot van huishoudens, industrie en verkeer te compenseren. Fruittelers doen al jaren niet anders dan bomen planten en dragen zo al jaren op een positieve manier bij aan de CO2-balans. Een hectare boomgaard legt netto 25 ton CO2 per jaar vast.
Voor meer informatie:
René Wellner
Roel Wellner Fruit
Esterweg 12 A
4185 NN Est - Nederland
+31 (0) 6 55175169
[email protected]
www.maribelle-appel.nl