Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NFO studiereis bezoekt Fruithandel Wouters

“Bang wat er volgend hardfruitseizoen staat te gebeuren”

Tholen – Afgelopen week was de NFO Kring Zeeland/Noord-Brabant en de NFO afdeling Delta Noord op een tweedaagse studiereis naar Duitsland. Het eerste bedrijf dat werd bezocht was Fruithandel Wouters in Rummen, België.

“Na de val van het IJzeren Gordijn reden de eerste Tsjechische en Poolse vrachtwagens door het land om fruit af te nemen. Iets later is daar Rusland bijgekomen en sindsdien heeft België ontzettend veel fruit en vooral Conference naar Rusland geëxporteerd. Een groot deel van de Belgische hardfruitsector was enkel gericht op Rusland. De sancties kwamen daarom ook als een zware slag. 90% van de omzet was van onze Russische klanten”, vertelt Kris Wouters van Fruithandel Wouters. “Dit jaar is met de droogte en de bijkomende grote volumes een erg moeilijk jaar geweest. Ik ben bang voor wat er komend seizoen gaat gebeuren.”

“Telers hebben te weinig alternatieven”
Hoe de dramatische hardfruitsituatie in België opgelost kan worden weet Wouters niet, maar het is duidelijk dat er te veel product op de markt is, de telers te weinig alternatieven hebben en de fruitconsumptie in België omhoog moet. “Er is geen enkel land in de wereld waar het momenteel zo slecht gaat met het hardfruit dan België. Toch hopen we dat volgend seizoen wat beter gaat worden. In Polen schijnt men minder appelen te hebben als gevolg van vorst. Ook Italië heeft minder peren en in België hebben bepaalde gebieden ook last gehad van hagel.”

Conference
“Ondanks de lage prijzen hebben we dit jaar geen nieuwe markten gevonden voor onze Conference peren. Er zijn landen die geen ruwschillige peren willen, hoe lekker deze ook smaakt. Het Midden-Oosten is een conservatieve markt met een voorkeur voor kleine rood gebloste peren. Conference willen ze hier gewoon niet hebben. Men eet liever een peer die er mooi uitziet, maar minder smaakt dan andersom. Ook in Vietnam is er weleens een proef gedaan met Conference, maar de Vietnamezen willen net als de consumenten in het Midden-Oosten geen ruwschillige peer”, vervolgt de teler en handelaar.

“QTee zorgt voor verbreding klantenkring”
In 2011 is Wouters tegen de Celina-peer (merknaam: QTee) aangelopen in Noorwegen. “We hadden al diverse testen gedaan met Zuid-Afrikaanse rood gebloste peren, maar die waren allemaal mislukt. Echter de rood gebloste QTee deed het erg goed op Belgische grond. Momenteel is de QTee al in 11 landen geplant en vorig jaar is de peer aan 21 verschillende landen verkocht. Vorig jaar hadden we door de droogte veel kleine peren, die erg geliefd waren in het Midden-Oosten”, aldus Kris. De QTee is een vroeg ras en wordt wel 2,5 week voor Conference geplukt. “Het is fijn dat de plukperiode van de QTee niet overlapt met de Conference. Zo kunnen telers de drukke periode wat mooier uitspreiden.

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+32(0)475283696
[email protected]
www.qtee-pear.com