Tholen – “Hoewel de aardappelen de grond nog niet uit zijn, verschijnen er in de media al een hoop berichten over het nieuwe aardappelseizoen. Soms lees je over rampzalige situaties en dan weer over verwachte goede opbrengsten”, vertelt Romain Cools van Belgapom. “Wat de situatie in België betreft, is het vroege seizoen vrij geslaagd geweest. We kunnen niet spreken van een excellent seizoen, maar ook niet van een slecht seizoen. Maar momenteel is er een beperkte vraag naar vrije aardappelen, waardoor de prijzen snel gedaald zijn. Vorige week lag de prijs op 100 euro per ton, wat beduidend minder is dan vorig jaar. En vanaf deze week zijn er ook vrije bewaarrassen als Bintje, Fontane en Challenger verhandeld, waardoor vroege rassen onder druk komen te staan.”
Aardappelareaal toegenomen
Omdat de aardappelenmarkt een speculatieve markt is en iedereen berichten uitstrooit, stelt Romain vast dat de situatie dit jaar een stuk beter is dan vorig seizoen. “Maar wanneer je dit jaar gaat vergelijken met jaren waarbij we recordomzetten hebben gehad, dan is het glas halfleeg. De hitte en droogte heeft ervoor gezorgd dat we hoogstens op een gemiddelde oogst uit zullen komen met heel wat verschillen tussen de percelen. Wat men ook niet moet vergeten, is dat het aardappelareaal in België en buurlanden sinds vorig jaar is gestegen. Dit heeft ook zijn impact in het totaalplaatje. Wanneer we er in de sector vanuit gaan dat we een gemiddelde opbrengst krijgen en dat gekoppeld aan de uitbreiding van het areaal geeft dat een zekere stabiliteit. De meeste operatoren vermoeden dat we een correct seizoen met correcte prijzen kunnen verwachten.”
Extreme hitte
“Ondanks dat we de situatie een stuk positiever inzien dan vorig jaar, moeten we wachten tot de aardappelen de grond uit zijn. Als de rooiomstandigheden niet optimaal zijn, kan dat voor bijkomende verrassingen zorgen. Het is ook de vraag of er op de meeste percelen nog veel groei kan verwacht worden: de aangekondigde droogte en warmte zal er toe leiden dat deze op heel wat velden zal komen stil te vallen. Een opvallende onbekende is het effect van de extreme hitte van juli op langere termijn op de knollen. In het geval van Bintje weten we dat hij een hekel heeft aan hitte, maar het areaal Bintje is dit jaar sterk gedaald. Nochtans weet niemand het effect van de extreme hitte op de bewaring. Daarnaast hoor ik her en der van doorwas en ook dat kan zeker een invloed hebben.”
“Ik denk dat een positief gevoel van optimisme dit jaar op zijn plaats is in de markt. Als we een correct seizoen met correcte prijzen op de vrije markt krijgen zijn dat erg fijn zijn. De sector heeft geen behoefte aan hoge prijzen van vorig jaar. Te hoge prijzen hebben een negatieve invloed op onze concurrentiepositie. Maar ook de extreem lage prijzen van 2 jaar terug doen de markt geen deugd. Vergeet niet dat voor het lopende seizoen bij veel bedrijven de contractprijzen sterk gestegen waren t.o.v. 2018-2019. Ondanks de paniek door de hitte en de droogte denk ik dat we dit jaar mogen zeggen dat het glas halfvol is”, besluit Romain.
Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
Sint-Annaplein 3
9290 Berlare
[email protected]
www.belgapom.be