Alfonso Velásquez Tuesta, een bekende Peruaanse exporteur was aanwezig tijdens het eerste Internationale Seminar voor Inheems Zachtfruit, dat op 22 augustus werd gehouden op de Landbouwuniversiteit La Molina (UNALM), in Peru. Hier sprak hij over de pushgay, een inheemse Peruaanse bes die goede vooruitzichten heeft vanwege zijn hogere antioxiderende werking ten opzichte van de blauwe bessen die Peru momenteel exporteert. Hij vergeleek de pushgay met de inheemse Chileense Maqui bes, die op dit moment grote populariteit geniet, eveneens vanwege zijn krachtige antioxiderende eigenschappen.
Volgens Velásquez Tuesta zou de pushgay het Peruaanse topproduct voor de fruitexport kunnen worden en een zeer winstgevend gewas voor kleine en middelgrote telers in het land, met name in de regio Cajamarca. Deze regio wordt momenteel door het Peruaanse statistiekbureau INEI beschouwd als de regio met de grootste monetaire armoede in het land.
Velásquez ging ook in op de antioxiderende- en voedingseigenschappen van de pushgay. Deze bes kan bijdragen aan de vermindering van herseninfarcten en neurodegeneratieve aandoeningen. Ook is de bes potentieel zeer geschikt voor de behandeling van baarmoederkanker aangezien de werking van het fruit vergelijkbaar is met die van een medicijn dat tijdens chemotherapie wordt gebruikt.
Domesticatie
Volgens Alfonso Velásquez is domesticatie de sleutel tot de ontwikkeling van het potentieel van deze inheemse bessen. Daarom sprak hij over het project 'Domesticatie van Inheemse Bessen in Cajamarca, gerelateerd aan de blauwe bes, door middel van het gebruik van biotechnologische hulpmiddelen'. Dit project werd twee jaar geleden opgestart onder het nationale programma voor Zachtfruit in Peru van Sierra y Selva Exportadora. Momenteel wordt hieraan gewerkt door het Centrum voor Onderzoek naar Genetische Hulpbronnen, Biotechnologie en Bioveiligheid (CIRGEBB) van de UNALM, gefinancierd door het Nationale Programma voor Agrarische Innovatie (PNIA).
Velásquez benadrukte de doorslaggevende rol van de Staatsuniversiteit van Talca (Maule, Chili) en de Stichting van Chili (een particuliere instantie), evenals die van andere Chileense bedrijven en instanties in de domesticatie van de Maqui. "Ze verrichten onderzoek en deden bromatologische studies naar de maqui met als doel om deze op commerciële schaal te gaan telen. In 2017 begonnen ze met de afzet van drie nieuwe rassen, die de teelt op grote schaal mogelijk maken", merkte hij op.
"Waarom zouden we in Peru niet hetzelfde doen?", vroeg Vélasquez het publiek. "Het is van groot belang om nu te beginnen met het domesticatieproces van onze inheemse bes, zodat we op basis van onze pushgay een nieuwe blauwe bessenvariëteit verkrijgen die zuiver Peruaans is", besloot de ondernemer.
Cijfers over de Maqui
Vanwege de gunstige gezondheidseigenschappen van het product is de export van de Maqui bes in de afgelopen jaren toegenomen. In 2015 had de export een omvang van meer dan 190.000 kilo, ter waarde van 4,5 mln dollar (€4,1 mln). Het jaar daarop nam dit toe tot 433.000 kilo, ter waarde van 9,9 mln dollar (€8,9 mln). De bestemmingen voor het fruit waren onder andere Japan, Zuid-Korea, Italië, de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en Denemarken.
Voor meer informatie:
Lucy E. Arias Alarcón
Cel. 967747753
WhatsApp: 979133228
[email protected]