Appelen en groene thee zijn rijk aan flavonoïden. Van deze plantaardige voedingsstoffen is bekend dat ze ontstekingsremmend werken en een krachtige antioxidantwerking hebben. Volgens een nieuwe publicatie in het blad Nature Communications hebben mensen die voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan flavonoïden minder kans om te overlijden aan kanker of hart- en vaatziekten. De beschermende werking van flavonoïden is het opvallendst bij mensen die veel alcohol nuttigen of stevig roken, zo blijkt uit het onderzoek van de Australische Edith Cowan University.
De bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van de voeding van meer dan 53.000 Denen gedurende een periode van 23 jaar.
Hoofdonderzoekster Nicola Bondonno zegt dat de uitkomsten van het onderzoek mensen mogelijk aan zal moedigen om vaker groenten en fruit te eten, met name wanneer zij een hoger risico lopen op het krijgen van kanker of hart- en vaatziekten.
Op basis van eerder onderzoek wordt geschat dat er wereldwijd elk jaar 7,8 mln mensen vroegtijdig overlijden als gevolg van een lage groenten- en fruitinname. Onder een lage inname wordt minder dan 800 gram per dag verstaan.
Zorg voor een dagelijks dosis flavonoïden
Het onderzoek wees uit dat het dagelijks consumeren van zo'n 500 mg flavonoïden de hoogste bescherming biedt. Bij mensen die niet rookten of matig alcohol gebruikten en die een hogere inname van flavonoïden hadden, werd er geen extra beschermend effect tegen hartziekten of het sterfterisico in het algemeen vastgesteld.
De bescherming tegen kanker leek echter toe te nemen bij een dagelijkse consumptie van 1.000 mg flavonoïden. "Deze inname is dagelijks zeker haalbaar," aldus de onderzoekers.
"Dit is een opmerkelijk onderzoek dat overtuigend bewijs levert dat wat we eten bij kan dragen aan het verbeteren van onze gezondheid, iets wat mensen meestal intuïtief al wel weten," laat Dr. William Li, auteur van het boek 'Eat to Beat Disease' en voorzitter van de stichting Angiogenesis, aan Healthline weten. "Flavonoïden spelen dus waarschijnlijk een nog belangrijkere rol in onze voeding dan we eerst dachten."