Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede oogst Franse appelen, matige perenoogst

Op de vijftiende editie van de officiële start van de campagne rondom het 'Ecologisch verantwoorde boomgaarden'-certificaat, georganiseerd door l'Association Nationale Pommes Poires (ANPP) en gehouden op donderdag 29 augustus in Parijs (12e arrondissement), waren bijna 150 mensen aanwezig die zich met de teelt tot en met de afzet van hardfruit bezighouden. Elk jaar trekt deze officiële start steeds meer de aandacht van beroepstelers binnen de sector (+33% in vergelijking met vorig jaar). Dankzij deze bijeenkomst was het mogelijk om een overzicht van de stand van zaken te maken met betrekking tot de oogstopbrengst van 2019.

Frankrijk kan in 2019 rekenen op een voortreffelijke oogst, die van hoge kwaliteit is dankzij de sterke zomerzon waar deze van heeft kunnen profiteren. Aan alle voorwaarden was voldaan om deze nieuwe campagne soepel te laten verlopen, zowel op de Franse als op de exportmarkten.

De Franse appeloogst is flink gestegen ten opzichte van 2018
De oogst van Franse appelen zou volgens de ANPP in 2019 1,65 miljoen ton moeten bedragen, 6% meer dan het gemiddelde van de oogst van 2015/2016/2018 (het jaar 2017 werd gekenmerkt door een extreme vorst in heel Europa en de opbrengst van dat jaar valt daarom buiten het gemiddelde). De oogst van de Gala- en Golden-appelen is groter dan het gemiddelde van de oogsten van 2015/2016/2018. De oogstopbrengst van de Pink Lady-appelen blijft groeien en daarom is Pink Lady hard op weg het derde grootste ras te worden dat in Frankrijk wordt geteeld, nog vóór de Granny Smith-appelen.

De Europese oogst wordt geschat op 10,5 miljoen ton
Met 2,7 miljoen ton minder dan vorig jaar is de Europese  oogst een van de kleinste oogsten van het afgelopen decennium. Deze situatie maskeert echter een sterke ongelijkheid tussen West- en Oost-Europa. Het westen is stabieler dan het oosten (onder leiding van Polen), dat – vanwege flinke vorst –te maken heeft met een daling van de oogst van 33%.  

De Europese voorraad appelen zorgt voor een soepele overgang met de nieuwe oogst, die een paar dagen zou moeten worden uitgesteld.

Een kwaliteitsoogst dankzij de grote hoeveelheid zon
Ondanks de extreme weersomstandigheden van dit jaar, heeft de grote hoeveelheid zon de smaken en het suikergehalte van het fruit een sterker accent gegeven, waardoor volledig kon worden voldaan aan de verwachtingen van de consument.

De opeenvolgende hittegolven en de droogte hebbende groei van het fruit in sommige gevallen echter vertraagd.

De Franse appeloogst is geheel in lijn met de marktbehoeften
Van hun oogst van 1,65 miljoen ton zullen Franse telers ongeveer 700.000 ton op de Franse versmarkt afzetten en 500.000 ton naar bijna 100 landen exporteren. De resterende 300.000 ton wordt verwerkt tot compotes of sappen. De oogst in de buurlanden is onvoldoende voor de rassen waar op internationale markten om wordt gevraagd. Binnen deze context lijkt de Franse oogst van 2019 goed in balans te zijn met de gebruikelijke vraag van nationale en internationale markten. De Franse telers hebben daarom alle reden om dit nieuwe seizoen optimistisch te benaderen.

Kleinere oogst van peren
De oogst van Franse peren zou in 2019 ongeveer 115.000 ton moeten bedragen, 19% minder dan het gemiddelde van de oogst van 2015/2016/2018. Op Europees niveau, met een opbrengst van nauwelijks meer dan 2 miljoen ton, zal de verwachte opbrengst dus historisch laag zijn. Alleen Spanje hoopt een opbrengst te behalen die voldoende is om aan de vraag te kunnen voldoen. Portugal, Nederland en België zullen naar verwachting een kleinere opbrengst hebben dan vorig jaar. In Italië, de eerste Europese teler, is het tekort met -30% het grootst.

In Frankrijk hebben de rassen Comice en Williams, net als in de rest van Europa, te maken met een tekort. Dit jaar zou gunstig moeten zijn voor de Conference-peren met een goede maat, een mooie kwaliteit en een stabiele teelt in vergelijking met voorgaande jaren.

Ecologisch verantwoorde boomgaarden vormen de kern van de ANPP-strategie
De officiële start van de campagne 'Ecologisch verantwoorde boomgaarden' was ook de perfecte gelegenheid om de vele acties van de ANPP nog eens goed te bekijken. De ANPP wenst onder andere een sterke betrokkenheid van de appeltelers ten gunste van de biodiversiteit en het milieu. De ANPP is goed op weg om in lijn hiermee een van de doelen te bereiken: tegen 2022 moet 50% van de boomgaarden HEV-gecertificeerd zijn. Misschien lukt dit zelfs al in 2020!

‘Ecologisch verantwoorde boomgaarden’, Materne en Pom'Potes: een ongekende samenwerking
Bij de officiële start van de oogst van 2019 kondigde de ANPP ook het partnerschap met Materne en Pom'Potes aan. Vanaf nu zullen we appelen aanbieden die 100% afkomstig zijn van ecologisch verantwoorde boomgaarden. Dit geldt voor alle appelen die zij aanbieden*.

Dankzij dit partnerschap kan voldaan worden aan de verwachtingen van consumenten die de voorkeur geven aan Franse producten die vriendelijk zijn voor het milieu.

 

Over L'Association Nationale Pommes Poires (ANPP)
De ANPP is een Franse organisatie van appel- en perentelers. De organisatie telt 300 leden, die 1300 telers vertegenwoordigen via producentenorganisaties, onafhankelijke telers, verladers, maar ook centraliserende kantoren en experimentele centra. De ANPP maakt gebruik van de knowhow van de leden die er alles aan doen om te kunnen werken volgens de voorwaarden die verbonden zijn aan het ‘Ecologisch verantwoorde boomgaarden’-certificaat. Dit certificaat werd in 2013 door het ministerie van Landbouw erkend als ‘niveau 2 milieucertificering voor teeltbedrijven’. ANPP is al sinds 2010 in het bezit van het ‘Ecologisch verantwoorde boomgaarden’-certificaat dat geldt voor 1.000.000 ton van de geteelde appelen en 50.000 ton van de geteelde peren.

Publicatiedatum: