Groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK is gestart met het leveren van de eerste producten, voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score, aan supermarkten in Nederland. Zoals eerder in mei van dit jaar aangekondigd wacht de groentenfabrikant uit Giessen daarmee niet op de overheid die niet eerder dan dit najaar een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo. Het nieuwe logo moet het in 2017 afgeschafte ‘groene vinkje’ gaan vervangen. In België voert HAK overigens al Nutri-Score op haar producten. De Belgische overheid koos eerder al definitief voor Nutri-Score. Ook in Nederland ziet HAK het logo als belangrijk instrument om de groentenconsumptie te stimuleren.
Alle HAK producten in glazen pot en stazak worden voorzien van het Nutri-Score logo en zullen geleidelijk instromen in het schap van de supermarkt. Op de website zijn de Nutri-scores van alle groenten en peulvruchtproducten te raadplegen
Eigen plan
Uitvoering van het eerder in mei 2019 genomen besluit om Nutri-Score te gaan invoeren, loopt vooruit op een definitief besluit van de overheid voor een nieuw voedselkeuzelogo dat consumenten moet helpen een gezonde keuze te maken bij de aankoop van voedselproducten. De keuze voor Nutri-Score wordt inmiddels breed gedragen door diverse fabrikanten, supermarkten en consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond en voedselwaakhond Foodwatch.
Nutri-Score: totale voedingswaarde
Nutri-Score is het enige voedselkeuzelogo dat naar de totale voedingswaarde van een product kijkt en door middel van een uitgebalanceerde score gunstige voedingselementen, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit beloont. Het straft daarbij te veel vetten, suikers en zout af.
De CEO van HAK, Timo Hoogeboom, is ervan overtuigd dat invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groentenconsumptie: “Het logo kan een enorme maatschappelijke impact hebben en consumenten helpen meer groenten te eten. De meeste mensen eten namelijk niet elke dag (verse) groenten. Vaak is dat omdat je bijvoorbeeld een keer geen tijd of zin hebt om verse groenten te bereiden. In dat geval kan Nutri-Score je echt helpen een gezonde keuze te maken als je op die dag kiest voor groenten in pot, peulvruchten uit een stazak of een ander gemaksproduct met groenten en/of peulvruchten. Je ziet als consument namelijk in één oogopslag dat die producten met een A of B score ook gezond zijn en dus een uitstekend alternatief kunnen zijn als onderdeel of zelfs vervanger van een maaltijd. Immers producten met een hoog percentage groenten en peulvruchten in combinatie met geen tot een heel lage hoeveelheid zout en/of suiker worden door Nutri-Score beloond met een hoge score.
Als land staat Nederland volgens Hoogeboom onderaan de lijstjes van dagelijkse groentenconsumptie in Europa. Gemiddeld eten Nederlanders 134 gram groenten per dag (RIVM) en dat getal stijgt al jaren nauwelijks. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groenten en twee porties fruit per dag aan.
“Er is sprake van een achterblijvende groentenconsumptie ten opzichte van de voorgeschreven norm. Dat is een probleem en dus een uiterst relevant maatschappelijk thema. Om die reden alleen al kunnen consumenten alle hulp gebruiken die hen aanzet tot het eten van meer groenten. En wij zien het als onze missie om daar een voortrekkersrol in te vervullen ”, zo stelt Hoogeboom.
Vijf kleuren
Het Nutri-Score-systeem, in de basis ontstaan aan Oxford University en doorontwikkeld in Frankrijk, bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.
Bewijzen stapelen zich op
HAK kiest voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score omdat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat dit kleurenlogo het meest effectief is om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken bij hun boodschappen. Het Nutri-Score-label lijkt op het energielabel dat voor mensen al bekend is en, belangrijker nog, gemakkelijk te begrijpen is.
De effectiviteit van Nutri-Score is inmiddels door diverse onderzoeken aangetoond. Volgens Hoogeboom zal Nutri-Score consumenten helpen producten in eenzelfde categorie onderling te vergelijken, denk aan ontbijtproducten en samengestelde maaltijden. “Het logo helpt mensen eveneens te kiezen voor producten met een hoger gehalte aan groenten, vezels en eiwitten. We vertrouwen nu echt op het gezonde verstand van staatssecretaris Blokhuis en dat hij kiest voor een logo dat wetenschappelijk onderbouwd is en zijn werking heeft voor het doel waarvoor het is ontwikkeld: verantwoorde en gezonde productkeuzes te maken.
Europa
Nutri-Score is inmiddels door de overheden in Frankrijk, Spanje, België en recentelijk in Zwitserland ingevoerd. Duitsland maakt zich op voor een beslissing. Deelname aan Nutri-Score is overigens in deze landen (nog) niet verplicht, hoewel er steeds meer stemmen in Europa opgaan om het logo ook nog eens verplicht te stellen. Hiervoor is de Consumentenbond in Nederland, samen met zusterorganisaties in zes andere landen, een burgerinitiatief (petitie) gestart om minimaal 1 miljoen handtekeningen in Europa bijeen te krijgen om zo de Europese Commissie het verzoek in behandeling te laten nemen.
“Wij hebben overigens helemaal niets tegen zo’n verplichting, in tegendeel. Maar het belangrijkste nu is dat Nederland kiest voor het meest effectieve logo en dat is wat ons betreft Nutri-Score. Wij zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse overheid dat ook zal inzien en de beslissing van de andere landen, die Nutri-Score nu al hebben gekozen, volgt”, aldus Hoogeboom.