Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tot 1 oktober deadline nadert

"Ook in nieuw Europees Parlement volop steun om patent op groenten en fruit te voorkomen"

Tot 1 oktober kunnen er in Europees verband bezwaren ingediend worden in de beroepsprocedure die er loopt over het afwijzen van het verbod op het patenteren van klassieke veredeling. Veredelingsbedrijven zijn hier blij mee, omdat zij stellen dat een patent hen helpt om de kosten te dekken die gepaard gaan bij veredeling

Diverse Europarlementariërs, waaronder VVD-Europarlementariër Jan Huitema, zijn tegen het patenteren van groente en fruit. Ook in het nieuwe Europees Parlement. 

“Een monopolie op ons groenten en fruit is voor mij een horrorscenario. Je moet er toch niet aan denken woekerprijzen op ons eten, omdat slechts een paar bedrijven eigendom zijn van onze voedselgewassen? Groenten en fruit is van ons allemaal.

Bovendien houden deze patenten de ontwikkeling tegen van nieuwe rassen. Als er een ziekte uitbreekt in bijvoorbeeld één aardappelras en we hebben niet de beschikking tot andere aardappelrassen, verspreidt de ziekte zich razendsnel. Met als gevolg dat ons voedselaanbod drastisch terugloopt.”

2015: patenten op paprika- en broccoliras
In het voorjaar van 2015 besloot de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat producten die voortkomen uit essentiële biologische processen (klassieke verdeling) een patent kunnen krijgen. Vervolgens zijn er twee patenten uitgegeven. Voor een paprika- en een broccolivariant.

Vanaf dat moment is het onderwerp op de Europese agenda gezet en werken Europarlementariërs, waaronder Huitema, aan opheldering van de wetgeving en het voorkomen van het patenteren van natuurlijke eigenschappen. 

In november 2016 publiceerde de Europese Commissie een document waarin het zegt dat het nooit de intentie is geweest de mogelijkheid te geven natuurlijke eigenschappen van planten en producten voortgekomen uit klassieke veredeling te patenteren. Vervolgens hebben alle Europese landen zich achter deze lezing van de Commissie geschaard.

In juni van 2017 nam het Europees Octrooibureau (EOB) een belangrijk besluit: er zouden geen octrooien meer verleend worden op groenten en fruit die uit klassieke veredeling voortkomen. In december 2018 is dit besluit echter afgewezen door de Technische Kamer van Beroep. Zij concludeert dat dit verbod in strijd is met het Europees Octrooiverdrag.

Daarop is gevraagd aan de Grote Kamer van Beroep van het EOB om definitief een uitspraak te doen. In de beroepsprocedure kunnen belanghebbenden voor 1 oktober 2019 hun bezwaren kenbaar maken bij de Grote Kamer van Beroep van het EOB.

Publicatiedatum: