Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlotte hardfruitoogst met minder kilo’s, kleur laat op zich wachten

In de zuidelijke helft van het land zijn de meeste telers vorige week gestart met de hardfruitoogst, zo meldt de NFO. 'Fruitteelt' maakte een belrondje langs diverse telers. Over het algemeen loopt de oogst vlot, maar dat heeft er ook mee te maken dat het aantal kilo's nog tegenvalt.

Wilfred van Driel uit Geldermalsen startte op woensdag 28 augustus met de oogst van Conference. Ondanks de hitte van vorige week verloopt de rijping niet te snel. “Vorige week draaiden we met een tropenrooster. Vroeg beginnen en ’s middags vrij. Nu zijn we volop bezig”, aldus Van Driel, “We zitten met Conference qua kilo’s 5 procent onder de raming die we gemaakt hebben. Vergeleken met vorig jaar plukken we 10 tot 15 procent minder. De peren zijn dit jaar wel iets grover.”

Van Driel is vandaag ook aan de oogst van Elstar begonnen. De kleuring komt nu op gang, maar was vorige week nog matig. “Voor de maat komt het goed uit dat we ze nog even moesten laten hangen. We plukken nu een groot aantal 65-ers en 70-ers.” Ook beschikt de teler over voldoende oogstmedewerkers.

Appelteler Kees van Blijderveen merkt dat de plukperiode de afgelopen jaren naar voren is geschoven. In een artikel van Het Laatste Nieuws vertelt hij: “We zijn relatief vroeg begonnen. Normaal gaat de plukperiode rond 8, 9 of 10 september van start. Nu beginnen we toch wel tien dagen eerder met plukken.” Teler Van Blijderveen heeft nauwelijks last van zonnebrand omdat hij genoeg water tot zijn beschikking heeft om het fruit te benevelen. Wel kan de recente hitte de structuur van de appels aantasten.

Meer dan genoeg oogstmedewerkers
Bij Hans Vos uit Dinteloord loopt de pluk van Elstar en Conference soepel, maar ook daar vallen de kilo’s bij Elstar en Conference uiteindelijk niet mee. “Bij Conference zit het hem in minder stuks en bij Elstar valt de maat niet mee”, verklaart Vos. Dankzij druppelbevloeiing en beregening heeft de teler deze zomer weinig last gehad van de droge en hete periodes.

Ook in Dinteloord kleurde de Elstar maar moeizaam de afgelopen week. “We hadden maar een kleine eerste pluk en de rijping gaat niet te hard. Daardoor hebben we nu iets meer lucht. Hopelijk dat de kleuring voor de tweede pluk wel meer doorzet, zodat we meer kilo’s kunnen plukken”, aldus Vos. Aan plukkers heeft hij geen gebrek: “Ik heb er zelfs af moeten wijzen. Als je goed bent voor je personeel, zijn ze ook goed voor jou.”

Elstar kleurt moeilijk
In het uiterste zuiden van ons land, bij John Kremer in Vaals, is het nog wachten op voldoende kleur op de Elstar om te kunnen plukken. “Hier in Zuid-Limburg is nog niemand Elstar aan het plukken. De kleuring komt maar heel moeizaam op gang. Vorige week bij die hitte had ik zelfs het idee dat de kleur juist afnam. We hebben hier ook nog geen regen gehad”, vertelt Kremer.

Ook dit jaar is voor de Zuid-Limburgse teler helaas een aaneenschakeling van pech. Het begon met nachtvorst tijdens de bloei. “Het was polaire vorst. Ons bedrijf ligt hoog en bij polaire vorst is dat in het nadeel. Bij normale nachtvorst is de schade in de Maasvallei juist erger”, legt de teler uit. Tijdens Pinksteren richtte een hagelbui vervolgens behoorlijke schade aan. Van zonnebrand hebben de vruchten, dankzij diverse bespuitingen, geen noemenswaardige schade opgelopen.

Vanwege de nachtvorst is het aantal vruchten beperkt gebleven, waardoor de maat goed is. Kremer heeft zijn appels wel gedruppeld, maar niet overmatig om de maat te beperken.

Bij Conference valt de maat, met name onder in de boom wel wat tegen. Bovenin zijn de peren grover. Ook het aantal stuks is lager dan verwacht. Daardoor loopt de oogst wel vlot. Ook Kremer heeft voldoende plukkers kunnen vinden. Ook hij ervaart: “Als je mensen fatsoenlijk behandelt, willen ze een ander jaar weer terug komen.”

Bron: NFO, HLN

 

Publicatiedatum: