Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: op bezoek bij Pantiru Knoblauchkulturen GbR

"Het weer in het 'Californië van Hessen' is goed voor de knoflookteelt"

"Knoflook is voor ons waar ons hart ligt", zegt Konstanze Pantiru in een interview met FreshPlaza. Het huidige knoflookseizoen loopt voor  Pantiru deze week ten einde. Het familiebedrijf teelt in Hessen, Rheinland-Pfalz en Baden-Württemberg op 24 hectare knoflook en op één hectare zoete aardappelen. Na het seizoenseinde voor verse knoflook, wat dit jaar op 15 mei begon, zal er nog tot in januari gedroogde knoflook beschikbaar zijn. Buiten het seizoen houden Konstanze en haar man Ciprian zich ook bezig met de handel in zaaigoed.


Verse roze knoflook

Het seizoen was goed, bevestigt Ciprian. "Knoflook heeft warm, droog weer nodig. Daarvoor hebben we hier in Lampertheim en de omgeving een goede ligging. We zijn in het Californië van Hessen", lacht hij. De teler hield zich de afgelopen vier maanden quasi dag en nacht met de oogst bezig. "We telen ongeveer tien verschillende rassen met verschillende oogsttijdstippen om het seizoen zo goed als mogelijk te verlengen. De knoflook moet de grond uit zodra hij rijp is." In het koelhuis blijft knoflook vervolgens circa twee maanden goed. Wat niet vers verkocht kan worden, gaat door de eigen drooginstallatie en is daarna meerdere maanden houdbaar.



Gedroogde knoflook

De knoflook wordt hoofdzakelijk via de groothandel, direct aan de retail of in lokale boerderijwinkels afgezet. "Bovendien bestaat er een klein verwerkingsbedrijf voor producten uit de Pfalz, zij gebruiken ook onze knoflook." Lokaliteit is reeds sinds 2014 een belangrijk thema op de Duitse markt. Het bedrijf maakt daarom gebruik van haar ligging in het 'Dreiländereck': "We hebben arealen in alle drie de deelstaten en ook de bijpassende kwaliteitskeurmerken. We slaan de knoflook in drie koelhuizen op, afhankelijk van de herkomst van de producten."



De resterende knoflook van Baden-Württemberg voor dit seizoen: "De koelhuizen waren tussentijds tot aan het plafond gevuld."

Qua prijs ligt de knoflook uit Lampertheim natuurlijk hoger dan importproducten uit China en Spanje. Dat is helaas in sommige gevallen een probleem, vertelt Konstanze: "Knoflook wordt in relatief kleine hoeveelheden gegeten, daarom zou een hogere kiloprijs ronduit verdedigbaar moeten zijn als men daarvoor lokale kwaliteitsproducten krijgt. We willen als familiebedrijf knoflook lokaal leveren."


Roemeense seizoensarbeiders bij het handmatig behandelen van de verse knoflook

Een project dat de familie Pantirus in de toekomst aan wil gaan is het realiseren van een beter gebruik van de uitgesorteerde knoflook: "We sturen deze meestal naar Roemenië, waar de standaard voor de handel lager is dan in de strenge Duitse handel." De industriële verwerking is geen optie: "Verwerkers zoeken hun grondstoffen puur op prijs uit, lokaliteit is daarbij geen factor. We zouden het liefst alle producten lokaal aan de consumenten leveren."


Konstanze en Ciprian Pantiru met hun kinderen Alisia, Casian en Nicolai-Fabian.

Voor meer informatie:
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
GF: Ciprian und Konstanze Pantiru
In den Gärten 5
68623 Lampertheim
Tel: +49 (0)6206 1556140
Ciprian Pantiru: 0173 1065833
Konstanze Pantiru: 0174 4678858
E-mail: [email protected] 
www.pantiru-knoblauchkulturen.de 

Publicatiedatum: