Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nominatie van Greenpeace 'te kort door de bocht' volgens Patrick Gerritsen (Bio4Pack)

"Bioplastics zijn het beste alternatief voor single use verpakkingen"

Vorige week heeft het Biojournaal een artikel gepubliceerd van Greenpeace waarin de biobased en composteerbare verpakking van de biologisch geteelde paprika’s van Jumbo genomineerd zijn voor de mispaksel-verkiezing. Patrick Gerritsen van Bio4Pack heeft in een reactie hierop geprobeerd duidelijk te maken dat de argumentatie van Greenpeace voor deze nominatie ongenuanceerd is. In een reactie hierop heeft Greenpeace aangegeven dat bioplastics een schijnoplossing zijn omdat bioplastics de wegwerpcultuur in stand houdt.

"Al met al is enige nuancering ten aanzien van gebruik van bioplastics – zeker voor single use toepassingen – zeer gewenst. We zetten daarom even wat feiten, die voor zichzelf spreken, op een rijtje", aldus Patrick Gerritsen, directeur Bio4Pack.

Patrick op kantoor in het oude pand van Bio4Pack (tweede van links). 

Patrick stuurde de volgende argumentatie in:

Bioplastics stimuleren het inzamelen van composteerbaar huisafval aan de bron

Door producten te verpakken in bioplastics die na gebruik in de groene bak weggeworpen mogen worden, wordt de hoeveelheid ingezameld AGF-afval substantieel vergroot. Het gemak om afval in de thuissituatie in de biobased verpakking weg te werpen, zorgt voor een betere scheiding van afval aan de bron.

Bioplastics worden vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen en doen daarmee geen beroep op uitputtende fossiele grondstoffen

Een circulaire economie is het ideaalbeeld voor een duurzame toekomst. Bioplastics leveren hier een belangrijke bijdrage aan doordat ze vervaardigd worden van natuurlijke grondstoffen (o.a. suiker en mais) die in principe onuitputtelijk zijn. Hierdoor wordt er dus geen beroep gedaan op fossiele grondstoffen zodat deze ingezet kunnen worden voor toepassingen met een langdurig gebruik.

Recycling van plastics is een farce, composteren is het beste alternatief

Door veel producenten en verwerkers van traditionele plastics wordt geclaimd dat plasticrecycling bijdraagt aan een duurzame wereld. Dit is een farce. Slechte een heel klein deel van de ingezamelde plastics worden hergebruikt en zijn zeer zelden weer te gebruiken als grondstof voor een product met dezelfde kwaliteit. Daarmee is recycling in feite een uitgestelde vorm van een lineaire economie. Het ingezamelde plastic heeft nauwelijks economische waarde en wordt dan ook in meer dan 80% van de gevallen verbrand. Bioplastics (voorzien van het kiemplantlogo) zijn daarentegen uitstekend te composteren waardoor ze na gebruik weer kunnen dienen als voedingsstof voor nieuwe grondstof. Diverse test hebben keer op keer aangetoond dat bioplastics binnen de norm van 12 weken tot compost vergaan in een professionele composteringsinstallatie. Daarnaast zijn er ook bioplastics die voorzien zijn van het zogenaamde ‘home-compost’ label. Deze bioplastic-verpakkingen vergaan tot compost in een thuissituatie.

Verpak alleen dat, wat echt verpakt moet worden

Om een duurzame wereld te creëren zou het misschien wel het beste zijn om helemaal geen verpakkingen te gebruiken. Helaas is dat in veel gevallen niet mogelijk. In het concrete voorbeeld van de biologisch geteelde paprika is er geen beter alternatief. Het product moet immers onderscheidend zijn ten opzichte van traditioneel geteelde paprika’s. In sommige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van oplossingen waarbij door middel van lasertechniek een onderscheidend kenmerk aan een product wordt meegegeven. Voor paprika's gaat dit echter niet op aangezien de paprika in zijn geheel wordt verwerkt.

Behalve dat verpakkingen zorgen voor een onderscheid tussen diverse producten, verlengt het de houdbaarheid van verse producten in veel gevallen ook nog eens, met als bijkomend voordeel dat er een CO2-reductie wordt gerealiseerd.

Bioplastics zijn geen oplossing voor het zwerfvuilprobleem en ook niet voor de plastic soep

Een groot misverstand, en door tegenstanders van bioplastics vaak gehanteerd tegenargument, is het feit dat bioplastics geen bijdrage leveren aan het verminderen van zwerfafval en de plastic soep in oceanen. Bioplastics vergaan niet in oceanen en ook niet in de natuur. Wij erkennen dit grote probleem en zijn van mening dat we, zover het in onze macht ligt, een bijdrage moeten leveren aan het verminderen hiervan. Het is echter een gedragsprobleem dat wij niet alleen kunnen oplossen. Iedere producent van single use verpakkingen en producten heeft de verplichting om daar waar mogelijk consumenten te wijzen op hun gedrag. Het moet een gezamenlijke inspanning zijn die uiteindelijk moet leiden tot het gewenste goede gedrag.

Voor meer informatie: [email protected] 

Publicatiedatum: