Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 36/2019

'Duits product bepaalde binnenlandse pruimenmarkt

Duitsland bepaalde met talrijke variëteiten de handel op de Duitse pruimenmarkt: met name Hauszwetschgen, Top, Cacaks Fruchtbare en Auerbacher zag men veel op de markt. De eerste Elena pruimen arriveerden en het aanbod aan Fellenberg, Ortenauer en Presenta nam iets toe. Het aanbod van Hanita, Cacaks Schöne en Bühler Frühzwetschge nam daarentegen merkbaar af. Naast het Duitse aanbod waren er overwegend Oost-Europese Stanley pruimen verkrijgbaar. Deze waren goedkoper dan de Duitse producten en daarom kregen ze over het algemeen een redelijke belangstelling. Spaanse, Italiaanse en Franse ladingen completeerden het productpalet in kleine hoeveelheden. 



In z'n totaliteit kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De afzet verliep niet overal tevredenstellend. Zo moesten de handelaren in Hamburg en Keulen hun prijzen verlagen om de afzetmogelijkheden te verbeteren. Alleen in München werden Bosnische Stanley pruimen duurder als gevolg van een beperkte aanvoer. Daar stuitten Poolse Topfive op weinig belangstelling wegens een zwakke smaak.

Appelen
Vanwege een toegenomen aanvoer konden de prijzen hun bestaande niveau slechts zelden behouden. Prijsverlagingen verbeterden soms de afzet.

Peren
Italië voerde overwegend Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ aan. De kwaliteit kon daarbij in de meeste gevallen overtuigen. De vraag kan vaak gedekt worden, waardoor de prijzen niet vaak veranderden.

Druiven
De afzet verliep over het algemeen goed. De toegenomen aanvoer zorgde echter vaak voor prijsverlagingen. In Keulen werden Griekse  Thompson Seedless druiven daarentegen duurder.

Perziken en nectarines
Spanje en Italië domineerden de handel. De beschikbaarheid nam duidelijk af. Desondanks kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De kwaliteit liet maar zelden te wensen over.

Pruimen
Het binnenland bepaalde met talrijke variëteiten de handel: vooral Hauszwetschgen, Top, Cacaks Fruchtbare en Auerbacher waren in grote hoeveelheden beschikbaar. In z'n totaliteit kon de vraag zonder problemen gedekt worden. De afzet verliep daarbij niet overal tevredenstellend.

Citroenen
Zuid-Afrika werd belangrijker als exportland, Spanje minder belangrijk. Als gevolg van het koelere weer verbeterde de afzet. Dit beïnvloedde de prijzen echter niet wezenlijk.

Bananen
Aan de ene kant leefde de afzet op: deels vanwege het weer, deels doordat in het zuiden het einde van de vakantieperiode dichterbij kwam. Aan de andere kant waren er echter duidelijke prijsverlagingen nodig om het ontstaan van overschotten te voorkomen.

Bloemkool
Duitsland domineerde de markt, gevolgd door België. De vraag kon zonder moeite gedekt worden. De kwaliteit overtuigde meestal.

Sla
Bij kropsla kon men uitsluitend kiezen uit Duitse en Belgische offertes. Bij een continue afzet bleven de prijzen meestal stabiel.

Komkommers
Nederlandse, Belgische en Duitse leveringen vormden het assortiment. Het aanbod nam weliswaar af, maar was echter voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. De vraag was afgenomen.

Tomaten
Belgische en Nederlandse ladingen domineerden het productpalet. Hoewel de beschikbaarheid afnam, viel deze voor de zwakke vraag nog steeds te omvangrijk uit.

Paprika's
Nederland domineerde samen met Polen de markt. De hoge prijzen van week 35 brokkelden op veel markten in de loop van de week af.

Bron: BLE

Publicatiedatum: