Wetenschappers van de universiteit van Newcastle (Australië) hebben een eetbare coating op basis van rijstzetmeel en sacharose-esters ontwikkeld om de fysiologische activiteit van Cavendish-bananen na de oogst te remmen en de kwaliteit te verlengen tijdens rijping bij 20 ± 2 °C. Ze beoordeelden de effectiviteit van de coating aan de hand van fysisch-chemische parameters, zoals gewichtsverlies, het titreerbare zuurgehalte, het totaal aan oplosbare vaste stoffen, de textuur van het vruchtvlees, ionlekkage, kleurverandering, respiratie, ethyleenproductie, chlorofylafbraak en zetmeel-omzetting.
"Onderzoek van de oppervlaktemorfologie hebben de verenigbaarheid van de coatingmatrix met de kenmerken van de schil van het fruit aangetoond, waarbij er een uniforme laag over het fruitoppervlak werd gevormd, aldus de onderzoekers. De bevindingen wijzen uit dat de coating doeltreffend is voor het remmen van de ethyleen-biosynthese en het verlagen van de respiratiegraad. Ook andere factoren die van invloed waren op de kwaliteit werden geremd, waardoor de kwaliteit en verhandelbaarheid van het fruit verbeterde. De houdbaarheid van de gecoate bananen werd met 12 dagen verlengd ten opzichte van de controlegroep, die binnen zeven dagen rijpten en hierdoor niet meer te verhandelen waren. Het onderzoek toont de doeltreffendheid van een eetbare coating op basis van zetmeel aan om bananen langer te kunnen bewaren onder normale omgevingsomstandigheden.
Bron: Rahul Thakur, Penta Pristijono, Michael Bowyer, Sukhvinder P. Singh, Christopher J. Scarlett, Costas E. Stathopoulos, Quan V. Vuong, 'A starch edible surface coating delays banana fruit ripening', 2019, LWT, Volume 100, pages 341-347.