Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Mulders, Kwekerij Mulders:

“Prijs Belgische blauwe bessen was gemiddeld maar beter dan vorig jaar”



Tholen - Het familiebedrijf Kwekerij Mulders in het Belgische Poppel teelt zowel tomaten als blauwe bessen. Gert Mulders legt uit hoe deze opvallende combinatie is ontstaan: “We telen onze tomaten op 3 hectare. Omdat we dit niet konden uitbreiden qua ruimte, zijn we in 2017 gestart met de teelt van blauwe bessen en dit bevalt ons nog steeds goed. Op dit moment telen we op 1,7 hectare.” Kwekerij Mulders zet de tomaten en blauwe bessen af bij Coöperatie Hoogstraten. Daarnaast doen ze ook aan thuisverkoop, waar buurtbewoners en langsrijdende fietsers dankbaar gebruik van maken.



Elite tomaten

“We hadden een paar jaar geleden zowel Elite-trostomaten als vleestomaten, maar twee jaar geleden zijn we volledig overgestapt op Elite. In België zijn er niet zo veel telers die Elite-trostomaten telen. Veel telers kiezen ervoor om de Princes-tomaten te telen, want deze zijn grof van formaat en de kilo’s liggen hoger. De Elite is een stuk fijner, beter doorkleurd en zoeter dan de Princes, waardoor je soms toch zo’n 10 cent meer krijgt. Alleen als er veel product op de markt is, lopen de prijzen gelijk. Ook zien we bij de Elite-tomaten geen prikschade van macrolophis. Zo kunnen we de biologie beter onder controle houden.” Naast de Elite-trostomaten, teelt Kwekerij Mulders ook een paar rijen snoeptomaatjes. Deze verkopen ze alleen lokaal in hun automaat.

Gert vertelt verder: “We gaan tot half december door en hebben geen belichting. Dat is voor ons een bewuste keuze geweest. Zo kunnen we ons bedrijf volledig ontsmetten in de winter en houden we de biologie in orde.  In de winter zijn er geen hoge pieken, dus heeft het telen voor ons geen meerwaarde. De elektriciteit die we anders in de lampen zouden steken, verkopen we nu op het net. Van half december tot 2 januari hebben we de tijd om alles te ruimen. Vervolgens hebben we half april weer de eerste productie. We kijken tevreden terug op het afgelopen jaar, waarin we een productie van 1,7 miljoen tomaten hadden. Wat betreft de prijzen op dit moment: door het warme weer ongeveer 4 weken geleden is er veel miszetting, dus ik verwacht dat de prijzen gaan stijgen.”

Belgisch product
Ook het afgelopen blauwe bessenseizoen noemt Gert goed. “De schade door de warmte viel gelukkig mee. We werken met tunnels dus de bessen waren redelijk beschermd. Op de locatie naast de tomatenkassen werken we met substraatteelt, want dat is beter te sturen en te controleren. Op de andere locatie van 1,5 hectare werken we met vollegrondsteelt. Onze blauwe bessen zijn een Belgisch product, maar ze moeten perfect zijn, want anders worden ze uit het buitenland gehaald.”

Productie van Duitsland, Polen en Servië neemt toe
Dit jaar was de prijs gemiddeld, vorig jaar was het volgens Gert heel slecht. “Vorig jaar was heel het zuiden laat, terwijl wij vroeg waren. Dan kom je samen op de markt en zijn de prijzen laag.” Hij merkt ook op dat de productie van landen als Duitsland, Polen en vooral Servië toeneemt. “Zij zitten ook in het midden van de zomer, dus dan is er een dip in de prijs. In die landen zijn er veel jonge plantages, het volume daarvan neemt enorm snel toe. De prijzen blijven nu redelijk stabiel. Het seizoen loopt op zijn einde en er komt al product uit het buitenland.”

“We hebben verschillende rassen: Duke, Draper, Topshelf, Liberty en Aurora. De planten zijn vier jaar en we hebben dit jaar voor de eerste keer geoogst. Liberty en Aurora zijn latere rassen, maar leveren een hogere productie,: zo’n 10.000 kg/hectare. Onze productie ligt gemiddeld op 8.000 kg/hectare. De teelt van verschillende rassen zorgt voor risicospreiding en is voor ons handiger qua personeel. Alle blauwe bessen moeten met de hand worden geplukt. Zo behouden we het dons op de bessen. Het was moeizaam dit jaar om aan personeel te komen, daarom proberen we ze verwennen door ze verschillende werkzaamheden te laten doen. We zijn een klein familiebedrijf, het personeel mag hier alles doen en helpt zowel bij de tomaten als bij de blauwe bessen. We merken dat ze dat waarderen en het volgende jaar weer terugkomen.”

Local Harvest
De kleine en onverkoopbare bessen worden verwerkt tot sappen, wijn en confituur. “Hier zijn we binnen de VZW met vier andere telers mee begonnen. De eerste flessen sap van het label Local Harvest zijn net geleverd: blauwebessensap; frambozen-, bramen- en blauwebessensap en blauwe bessen- en appelsap.”

Nog ongeveer twee weken en dan is het seizoen afgelopen. Doordat de dagen korter worden, kleuren de laatste blauwe bessen traag. Op de vraag of ze plannen hebben om de blauwebessenteelt uit te breiden, lacht Gert. “Wie weet!”



Voor meer informatie:
Gert Mulders
Kwekerij Mulders
Aarledijk 83
2382 Poppel, België
+32(0)495 875379
[email protected] 
www.kwekerijmulders.be