Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers ontdekken een nieuw soort flavonoïden

Wetenschappers van Plant & Food Research hebben samen met collega´s van de universiteit van Lincoln een nieuwe soort flavonoïden pigmenten ontdekt die 'auronidins' genoemd worden. 

Flavonoïden zijn een diverse groep fytonutriënten (plantaardige chemicaliën) die gevonden worden in bijna alle fruit en groenten en die samen met caroteen verantwoordelijk zijn voor levendige kleuren. 

Tijdens de studie keken wetenschappers naar levermossen -die als levende familie het dichts bij de eerste landplanten zouden kunnen staan- en ze ontdekten dat het rode pigment in levermossen geen anthocyanen zijn, maar een geheel nieuwe soort samenstelling hebben. De wetenschappers hebben deze tot nu toe onbekende flavonoïden 'auronidins' genoemd.

De ontdekking dat er geen anthocyanen in levermossen te vinden zijn, maar auronidins suggereert dat anthocyanen niet zo vroeg verschenen zijn als algemeen bekend is, maar waarschijnlijk pas ontstonden na de laatste voorouder van levermossen en zaadplanten. Deze ontdekkingen doen vragen rijzen over de veranderende fysiologische rol van roodkleurige pigmenten tijdens de historische ontwikkeling van planten. 

De pas ontdekte auronidin pigmenten hebben een aantal bepalende eigenschappen. Ze zijn fluorescerend en variëren in kleur van geel/oranje tot paars en zouden gebruikt kunnen worden in toepassingen als chemosensoren, op kleurstof gebaseerde zonnecellen en pigmenten voor voeding en cosmetica. 

Daarnaast heeft levermos het merkwaardige vermogen om te overleven in extreme omgevingen en het is mogelijk dat auronidin pigmenten een rol zouden kunnen spelen in stressbestendigheid en zouden kunnen helpen met problemen als uvb licht, droogte en een tekort aan voedingsstoffen. 

Deze studie kreeg financiering uit het Nieuw-Zeelandse Marsden Fund en van het Noorse NMR Platform. 

Voor meer informatie:
Plant & Food Research
Tel: +64 (0)9 925 7000
www.plantandfood.co.nz

Publicatiedatum: