De achtendertigste editie van de IKO (International Kiwifruit Organization)-Conferentie werd dit keer door CSO georganiseerd in Italië. Op de conferentie waren delegaties uit onder meer Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Chili, Spanje, Portugal, de Verenigde Staten en Griekenland aanwezig, evenals een aantal van de meest toonaangevende Italiaanse kiwiteeltbedrijven, waaronder Agrintesa, Apo Conerpo, Consorzio Jingold, Naturitalia, Alegra, Spreafico, Frutta C2 ed anche imprese Piemontesi quali Lagnasco, Gullino, Joinfruit en Ortofruit Italia.
Terwijl de oogst in 2017 in Italië lager was als gevolg van vorst, nam de productie in 2018 toe om vervolgens dit jaar weer te dalen. Met een oogst die dit seizoen op 371.000 ton wordt geraamd, bedraagt de daling 6% ten opzichte van 2018 en 20% ten opzichte van het gemiddelde van de periode 2014-2017. De afname is voornamelijk te wijten aan de hoeveelheden groene kiwi's, die zo'n 10% lager liggen dan vorig seizoen en rond de 301.500 uitkomen. Het aandeel Golden kiwi's blijft echter toenemen en is gegroeid naar een kleine 70.000 ton (+16% ten opzichte van 2018). Deze toename is te danken aan het feit dat jonge boomgaarden nu productief worden (hoewel de opbrengsten lager waren dan vorig jaar).
Het kiwiareaal in Griekenland blijft groeien en wordt momenteel op zo'n 10.000 hectare geraamd, waarvan 9.200 tot 9.300 hectare productief zijn. De raming voor het aankomende seizoen staat op 220.000 ton, wat gelijk is aan vorig seizoen. De productiviteit van de boomgaarden is echter niet buitengewoon, aangezien de opbrengsten onder het gemiddelde van de afgelopen twee jaar blijven. De export is in vergelijking tot de recordcijfers van het seizoen 2017-2018 het voorgaande seizoen licht gedaald. Bijna 136.000 ton kiwi's werden geëxporteerd (-9% ten opzichte van 2017-2018) maar dit is desondanks aanzienlijk meer dan de voorgaande seizoenen. De Griekse kiwi's zijn ruim verkrijgbaar in alle EU landen (Spanje en Duitsland) en de populariteit van het fruit neemt ook in Noord-Amerika toe.
De Franse aanvoer zal met 55.000 ton vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, ondanks de hete zomer. De export blijft dalen en de afzet vindt voornamelijk op de binnenlandse markt plaats. Italië probeert haar export naar deze markt uit te breiden.
In Portugal wordt dit jaar een lagere oogst verwacht die op 27.000 ton wordt geraamd (-20% ten opzichte van 2018). De daling is het gevolg van de slechte bestuiving en het gebrek aan koude-uren gedurende de winterperiode. Het aantal boomgaarden breidt zich zowel in het noorden als midden van Portugal uit.
Spanje verwacht dit seizoen 18.200 ton kiwi's te oogsten. Dit is 8% meer dan vorig seizoen. Deze toename is vooral te danken aan nieuw investeringen.
De kiwi-oogst in Californië groeide met 3% ten opzichte van vorig jaar. mede dankzij hogere opbrengsten per hectare en nieuwe boomgaarden. Californische kiwi's worden voornamelijk op de binnenlandse markt afgezet. Daarnaast worden er bescheiden hoeveelheden naar Mexico, Canada en Taiwan geëxporteerd.
Al met al wordt er voor het seizoen 2019-2020 op het noordelijk halfrond een iets kleinere kiwioogst verwacht, die 3% lager zal zijn dan de oogst van vorig jaar en tot de laagste oogsten van de afgelopen jaren behoort.
Klik hier voor een vergroting.
Bij aanvang van het kiwiseizoen in Europa zijn er positieve geluiden van het zuidelijk halfrond.
In Nieuw-Zeeland daalde de productie naar 510.000 ton. Dit is 8% lager dan de recordoogst van 2018. Het exportseizoen zal naar verwachting in november eindigen voordat Europese kiwi's de markt bereiken.
In Chili blijft de productie dalen en in 2019 wordt ereen oogst van slechts 160.000 ton verwacht, waarvan het merendeel al is geplaatst.
De negenendertigste editie van het IKO zal in september 2020 in Nieuw-Zeeland plaatsvinden.