Een school die actief bezig is met gezonde voeding? Ruim 9 op de 10 ouders zijn voor. Zelf geven ze vaak ook het goede voorbeeld, want kinderen krijgen vooral fruit mee als tussendoortje. Dat blijkt uit onderzoek bij 1.061 Vlamingen naar de gezonde eet- en snackgewoontes in het gezin. Over twee weken start de scholencampagne van ‘Oog voor Lekkers’, om kinderen gezonde eetgewoontes bij te brengen. Sofie Dumont zette vandaag, in de stedelijke basisschool Het Kompas in Hoboken, alvast de toon. Ouders van leerlingen kregen een inspirerende workshop rond een gezonde, lekkere én haalbare lunchbox.
Sofie Dumont
Onderzoek naar gezonde eet- en snackgewoontes
In opdracht van de Vlaamse overheid onderzocht Indiville hoe de Vlaming over gezonde voeding denkt, zowel thuis als op school. Enkele resultaten uitgelicht:
• Scholen moeten gezonde voeding stimuleren
Ouders zijn het erover eens: scholen zijn bij voorkeur actief bezig met gezonde voeding. En dat is ook het geval bij 8 op de 10 scholen. Bij 64% gaat het om opgelegde afspraken rond dranken en tussendoortjes, 19% geeft geen dwingende richtlijnen, maar wel aanbevelingen mee. De meeste ouders vinden dat de school van hun kind voldoende inzet op gezonde voeding, maar 35% ziet toch marge voor extra aandacht. Een op de drie ouders vindt ook dat hun kind nog meer fruit/groenten kan eten op school.
• De top 5 van tussendoortjes op school
Net zoals volwassenen, eten kinderen het vaakst fruit (78%) of een koek (64%) als tussendoortje op school. Groenten (34%), een brikje melk (21%), noten & gedroogd fruit (21%) vervolledigen de top vijf. Anderzijds krijgt 12% van de kinderen meerdere keren per week snoep of chips mee naar school, 15% frisdrank. Ouders die geen of minder vaak fruit en groenten meegeven, halen verschillende redenen aan: het is te veel gedoe, het wordt niet opgegeten, het kind lust geen fruit of groenten, het kost te veel extra tijd om klaar te maken of ‘andere kinderen krijgen het ook niet mee’.
• Het belang van melk voor opgroeiende kinderen
56% van de Vlamingen vindt melk passen in een gezond voedingspatroon. Ook is 59% van de ouders van mening dat melk belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Slechts 10% van de Vlamingen vindt melk niet essentieel voor het groot worden van een kind.
Sofie Dumont trekt de ‘Oog voor Lekkers’-campagne op gang
Het is nog even wachten tot begin oktober voor de eerste porties fruit, groenten en melk van Oog voor Lekkers worden verdeeld op de Vlaamse scholen. Dit Vlaams-Europese initiatief wil leerlingen gezonde eetgewoontes bijbrengen, zowel op school als thuis. Vorig jaar namen ruim 1.100 scholen deel.
Chef-kok Sofie Dumont trok deze middag alvast de nieuwe scholencampagne 2019-2020 op gang. Met een smakelijke workshop op de stedelijke basisschool Het Kompas in Hoboken. Ouders kregen er tal van tips & tricks voor een gezonde ‘brooddoos’ op school, boordevol fruit en groenten. Want hoewel heel wat ouders hun kind graag meer fruit en groenten zien eten, blijkt een lekkere, gezonde én haalbare lunchbox samenstellen vaak een ander paar mouwen.
Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid: “Steeds meer scholen zijn vandaag bewust bezig met gezonde voeding of integreren gezonde voeding in een breder gezondheidsbeleid. Een positieve evolutie uiteraard, want jong geleerd is oud gedaan. ‘Oog voor Lekkers’ wil scholen op een praktische en eenvoudige manier hierin steunen. Zo kunnen leerlingen een dag in de week samen smullen van een stuk fruit, groente of glas melk. Voor leerkrachten is dit meteen ook een ideaal aanknopingspunt om het over gezonde voeding te hebben.”
Chef-kok Sofie Dumont: “Ouders zitten nog vaak om inspiratie verlegen als het op de dagelijkse brooddoos aankomt. Of ze hebben ’s morgens geen tijd om groenten te snijden en fruit te schillen. Heel begrijpelijk allemaal. Daarom ben ik zelf ook fan van makkelijke receptjes die je op voorhand kan maken (lacht). Je zal er trouwens van versteld staan wat presentatie kan doen. Broodrolletjes met kleurrijke groenten, dat wil elk kind wel even proeven hoor. Dus probeer het gerust uit, varieer met fruit en groenten en durf die typische boterham met choco in te wisselen voor een toast met broccolispread.”
Scholen kunnen nog tot 30 september intekenen voor het ‘Oog voor Lekkers’-project. Met dit initiatief richt de Vlaamse overheid, met steun van de Europese Unie, zich tot kleuter- en lager onderwijs, buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs. Concreet kunnen scholen zich inschrijven voor 10 of 20 weken gezonde tussendoortjes. Naast de wekelijkse verdeling van een portie fruit, groenten en/of melk aan de leerlingen, reikt Oog voor Lekkers leerkrachten inspirerend lesmateriaal rond gezonde voeding aan.
Voor meer informatie:
www.oogvoorlekkers.be.