Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anna Litwin over het Poolse appelseizoen

"Prijzen Poolse appelen moeten lager zijn dan Italiaanse"

Het Poolse appelseizoen is momenteel in volle gang en de oogst is dit jaar een stuk kleiner dan vorig seizoen. Dit geldt niet alleen voor conventionele appelen maar ook voor biologische. Volgens één exporteur moeten er wijzigingen in de teelt worden doorgevoerd om het hoofd te kunnen bieden aan de klimaatverandering. 

"De beschikbare aantallen variëren per ras en regio. Sommige gebieden zijn zwaarder getroffen dan andere," begint Anna Litwin, directeur van het Poolse exportbedrijf BlueHaskap. "De situatie voor biologische appelen is nog slechter dan voor conventionele. Er zijn bomen bij waar maar een paar appelen in hangen. Als we kijken naar de wat duurdere rassen, zoals Gala, Golden en Champion, dan verwacht ik dat er dit seizoen de helft minder appelen op de markt zullen zijn. Van het ras Idared, één van de populairste appelen in Polen, verwacht ik dat er 60% tot 70% minder appelen beschikbaar zullen zijn."

De wet van vraag en aanbod zal eraan bijdragen dat de prijzen voor deze appelrassen omhoog zullen schieten. Volgens Litwin zit hier echter wel een limiet aan. "Ook Italië teelt en exporteert appelen en Poolse appelen kunnen onmogelijk met Italiaanse concurreren als ze duurder zijn. Onze prijzen zullen dus lager dan die van Italiaans fruit moeten zijn, anders zullen importeurs overschakelen op Italiaanse appelen. Dit is een probleem en als we dit op willen lossen, dan zullen we de kwaliteit van onze appelen moeten verbeteren," legt Litwin uit. 

Hoewel Litwin zich hoofdzakelijk toelegt op de teelt van Haskapbessen, liggen appelen haar nog altijd na aan het hart. "Ik ben opgegroeid op een appelteeltbedrijf en ik houd me mijn hele leven al bezig met de appelhandel met uitzondering van mijn studententijd. Deze ervaring heeft mij een enorm netwerk aan contacten opgeleverd waardoor ik altijd in staat ben om mijn klanten de gevraagde hoeveelheden appelen te leveren, zelfs nu de focus op de Haskapbessen ligt. We kunnen veel verschillende appelrassen leveren, waaronder Gala, Golden, JonaPrince, Ligol, Champion en Jonagold. Als je over weinig grond beschikt, dan is het verwerken van je fruit, bijvoorbeeld tot sap, een goede manier om waarde aan je product toe te voegen."

De toekomst van de Poolse appelsector hangt af van de acties die er ondernomen worden, vervolgt Litwin. "Polen moet inzetten op appelen van hoge kwaliteit die op de juiste manier worden geteeld. Dit betekent niet dat alle appelen meteen ook biologisch geteeld moeten worden, aangezien dit investeringen met zich meebrengt die voor kleinschalige teeltbedrijven niet haalbaar zijn. We moeten echter wel al het mogelijke doen om het milieu te sparen, bijvoorbeeld door minder chemische gewasbeschermingsmiddelen tijdens de teelt toe te passen. Het verbeteren van de kwaliteit is de enige manier waarop Poolse telers op de wereldwijde markt zullen kunnen concurreren. Het telen van 500 ton appelen van premium kwaliteit is winstgevender  dan het telen van 2.000 ton appelen van dubieuze kwaliteit die mogelijk niet eens te verhandelen zijn."

De vorst waar Polen in maart en april mee te maken had, bewijst dat klimaatverandering nu al gevolgen heeft voor de appelteelt. Litwin denkt dat er wel een oplossing voor dit probleem is maar weet niet zeker of deze financieel haalbaar is voor appeltelers. "Er bestaan systemen die de appelen tegen bepaalde weersinvloeden kunnen beschermen, waardoor de verliezen voor telers binnen de perken blijven. Dit kan bijvoorbeeld door netten aan te brengen. Dit is wel duur en ik vraag me af of dit uiteindelijk tot een positief resultaat zal leiden. Een andere oplossing is om de omschakeling naar de biologische teelt te maken. Hoewel men dan minder appelen exporteert, zijn de inkomsten wel beduidend hoger," aldus Litwin. 

 

Voor meer informatie: 
Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513-648-686
Email: [email protected]
www.bluehaskap.com

Publicatiedatum: