Aan de Duits-Nederlandse grens, aan de Niederrhein – in Jülich - gedijen sinds meer dan zeven jaar verse kiwibessen voor de Duitse retail. Op in totaal drie arealen (in totaal 7,8 hectare) wijdt het geëngageerde team van Charly’s Erdbeerhof in Jülich (Nordrhein-Westfalen) zich aan de duurzame teelt van de steeds populairder wordende bessen. Vanwege de continue groei denkt het management erover na om de kiwibessen toekomstig ook via directe verkoop aan te bieden, vertelt bedrijfsleider Dennis Weisbrod.
Een blik op de kiwibessenplantage in Jülich
Verse kiwibessen van het ras Ananasnaja, vlak voor de oogst.
Momenteel heerst er topdrukte bij het teeltbedrijf waar parallel aan het korte kiwibessenseizoen ook de laatste aardbeien van het seizoen uit de vollegrondsteelt worden geplukt. De teelt van kiwibessen ontstond vanuit een toevalsidee. Destijds kwamen er veel Chileense bessen op de Duitse markt en zo kwam men voor het eerst in aanraking met kiwibessen. Het bedrijf Dieter Schwerin GmbH had het potentieel van de bessen vanwege hun smaak en teeltechnische voordelen snel herkend en importeerde de eerste planten van het ras Ananasnaja naar Duitsland, waar ze op circa 4,5 hectare geteeld worden. Momenteel worden er in Jülich reeds op meer dan 7 hectare kiwibessen geteeld (opgedeeld in drie afzonderlijke arealen).
Links: Een mannelijke plant, rechts: een vrouwelijke plant. Alleen het vrouwelijke gewas draagt uiteindelijk vruchten, de mannelijke variant is enkel nodig voor de bestuiving.
De teelt en afzet vereisen een bepaalde kennis, vooral omdat de kiwibessen binnen enkele weken geoogst en afgezet moeten worden. In totaal duurt het seizoen ongeveer twee maanden. Hoewel de struik op zich niet bijzonder kwetsbaar is, gaat de teelt met enkele moeilijkheden samen. Door de snelle groei zijn niet alle vruchten aan één struik gelijktijdig rijp. Dit vereist een nauwkeurige sortering die veel werk met zich mee brengt. De vruchten gaan daarna voor circa twee tot drie weken naar een koelhuis, terwijl de brixwaarde binnen twee tot drie dagen stijgt van bijna 6 naar meer dan 8. Dennis Weisbrod: "We zijn in staat om de koelketen met behulp van een speciale opslagmethode te verlengen en zo kan het seizoen met enkele weken verlengd worden."
Met behulp van hommels worden de gewassen duurzaam bestoven.
Duurzame teelt
Pas vijf jaar na het planten geven de gewassen een volledige oogst. In totaal kan er van een plant tot wel tien jaar geoogst worden. "Dit jaar hebben we erg te kampen met de hitte", aldus Denns. Vanaf 2020 moet dan circa 60% van de totale plantage met schaduwnetten afgedekt worden", vertelt de geëngageerde bedrijfsleider.
Teler treft distributeur: Dennis Weisbrod (l) van Charly's Erdbeerhof en Andre Franken van Diplanya (voorheen Marktvertrieb Dieter Schwerin GmbH).
Verpakte kiwibessen in kartonnen schaaltjes.
De teelt presenteert zich uiterst duurzaam, zo mogelijk zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Er is tot nu toe echter nog maar weinig vraag naar om de bessen ook als bio-producten te verhandelen, omdat de vrucht uniek is en de handel erin nog in de kinderschoenen staat. "We werken met nuttige insecten en staan daarbij in directe samenwerking met lokale imkers. Voor de rest wordt er zoveel mogelijk afgezien van het gebruik van schimmel- of insectenbestrijding", aldus Dennis Weisbrod.
Links: De langwerpige kiwibessen van het ras Waikiki, die op een testplantage in kleine hoeveelheden gecultiveerd worden. Rechts: Het inmiddels beproefde en gevestigde ras Ananasnaja heeft in de loop der tijd een hoge positie in de Duitse retail verworven.
Het Brix-gehalte van de kiwibessen wordt ter plaatse gecontroleerd.
Directe verkoop en verdere verwerking
Distributeur en eigenaar/exploitant Diplanya GmbH heeft met de directe levering aan de Duitse retail een goed afzetkanaal voor de producten uit Jülich gevonden. Maar ook aan de kant van de teler is de stijgende bekendheidsgraad van het product echter merkbaar, aldus Dennis Weisbrod. "Momenteel wordt 100% van de oogst verkocht. Velen stoppen bij ons op het erf en vragen of ze een schaaltje vers vanaf de akker kunnen kopen. We willen daarom vanaf 2020 ook de stap richting directe verkoop maken.“
Voor meer informatie:
Charly’s Erdbeerhof GmbH & Co KG
Am Friedhof 1
52428 Jülich-Broich
Telefoon: +49 (0) 2461 40674735
Telefax: +49 (0) 2461 40674777
E-mail: [email protected]
www.charlys-erdbeerhof.de
www.diplanya.com