In overleg met de lidstaten van de Europese Unie is deze maand besloten om de prijstransparantie in de AGF-keten te vergroten. Door middel van maatregelen zoals betere rapportage van de prijzen in de hele keten wil de Commissie nagaan hoe de prijzen precies worden bepaald.
Dankzij transparantere prijzen kunnen er volgens de Europese Commissie bewustere keuzes worden gemaakt en ontstaat er niet alleen een beter beeld van de prijsvorming, maar ook van de ontwikkeling van trends in de voedselketen.
Gelijke toegang tot prijsinformatie
Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan: “Om de markt transparanter te maken, zijn er meer en vaker gegevens nodig over een groter aantal producten. Dit zal zorgen voor een evenwichtigere keten en een efficiëntere besluitvorming. Meer transparantie betekent ook meer eerlijkheid: wij bieden gelijke toegang tot prijsinformatie, wat meer duidelijkheid zal geven over de werking van de voedselvoorzieningsketen. Deze regels zullen de rol van de landbouwers in de voedselvoorzieningsketen verder versterken.”
De maatregelen zullen met ingang van 1 januari 2021 niet alleen gelden voor groenten en fruit, maar ook voor de sectoren vlees, zuivel, wijn, granen, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen, olijfolie en suiker.
Bron: Europese Commissie