Parkeren op de begane grond, een ingang met twee verdiepingen en een grote, lichte winkelruimte op de eerste verdieping. De eerste Lidl-Metropole winkel in Duitsland, waarvan de bouw anderhalf jaar in beslag nam, opende op 19 september jongstleden haar deuren.
Met dit nieuwe filiaal in Frankfurt-Niederrad presenteert Lidl een blauwdruk voor een eigentijds, duurzaam winkelconcept, dat dankzij de beperkte benodigde ruimte prefect afgestemd is op dichtbebouwde stedelijke gebieden. Voorzien van geavanceerde technologieën en een ecologisch verantwoorde constructie voldoet het gebouw aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden. Het filiaal is gebouwd volgen de eisen van de Gold Certification van de German Sustainable Building Council (DGNB).
"Dit Lidl-filiaal combineert de voordelen van een vrijstaande winkel met het ruimtebesparende ontwerp dat nodig is in dit soort dichtbebouwde stedelijke zones," legt Alexander Thurn uit, vastgoedmanager van Lidl Duitsland. "We bieden onze klanten een ruime parking op de begane grond, met volop daglicht, en besparen tegelijk ruimte doordat we de winkel er direct boven hebben gebouwd. Op deze manier komen we tegemoet aan de behoeften van onze klanten in de grotere steden, zowel voor degenen die hun boodschappen met de auto als te voet doen."
Uitzicht op de high-tech winkel in Frankfurt-Niederrad. Foto: Lidl Germany
Lidl-Metropole - flexibele oplossing voor stedelijke gebieden
Het nieuwe gebouw van Lidl vergt veel minder ruimte dan de traditionele Lidl-winkels met een parkeerterrein. Vanaf de parkeerplaats kunnen klanten via roltrappen de winkel bereiken. De open entree is voorzien van een galerij met ramen van vloer tot plafond die uitzicht bieden op de straat. Hiermee wordt een ruimtelijk effect gecreëerd. De lichte winkelruimte heeft een oppervlakte van 1.800 vierkante meter en biedt de mogelijkheid om producten aantrekkelijk te presenteren. De ruime gangpaden en lage winkelschappen maken de winkel overzichtelijk en garanderen een prettige winkel- en werkomgeving voor zowel klanten als medewerkers.
Dankzij het flexibele concept van dit stedelijke gebouw kan het ingepast worden in bestaande, lege kavels, op voorwaarde dat de noodzakelijke randvoorwaarden aanwezig zijn. Boven het gebouw kunnen appartementen of kantoren worden gebouwd. In Frankfurt-Neiderrrad werd er bijvoorbeeld op de benedenverdieping een apotheek gevestigd. "Dankzij deze flexibiliteit bieden we steden, stadsbewoners en klanten toegevoegde waarde," vervolgt Thurn.
Ecologische constructie voldoet aan hoogste eisen
"Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de ontwerpen van onze gebouwen," vertelt Dirk Brunner, vastgoedmanager van de regionale onderneming Alzenau van Lidl, die verantwoordelijk was voor het bouwproject. "Om deze reden maakt het bedrijf gebruik van de allernieuwste technologieën die energiebesparend zijn en minder grondstoffen vereisen."
In het filiaal wordt de restwarmte van het koelsysteem gebruikt en hergebruikt in combinatie met warmtepompen om de temperatuur in het gebouw te beheersen. Voor dit systeem maakt het bedrijf uitsluitend gebruikt van natuurlijke koelmiddelen. Met moderne LED-verlichting en behoeftegestuurde verlichting in de zijkamers bespaart het bedrijf jaarlijks zo'n 25.000 kilowattuur aan elektriciteit in vergelijking tot conventionele verlichting.
Het groene dak zuivert de lucht van vervuilende stoffen en houdt water vast. Op het dak bevindt zich een zonnestroomsysteem dat ongeveer 85.000 kilowattuur CO2-neutrale stroom per jaar opwekt. Dit is voldoende om 20 eengezinswoningen van elektriciteit te voorzien. Het systeem levert ook stroom voor de sneloplaadpunten voor elektrische auto's op de parkeerplaats van de winkel.
Voor meer informatie: www.lidl.de