Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoeveelheden zullen dalen maar inkomsten zullen stijgen"

De toekomst van de Chileense perensector

De perenproductie in Chili is momenteel stabiel maar naar verwachting zullen de aantallen de komende jaren dalen. Dit heeft te maken met de slechte inkomsten van de categorie ten opzichte van andere fruitsoorten en dan met name kersen. Franco Rivera, salesmanager van Frutasol in Latijns-Amerika: "Gemiddeld ontvangen telers veel hogere prijzen voor kersen dan voor peren. De prijzen zijn soms wel vier tot vijf keer zo hoog. Veel telers krimpen hun perenareaal in om kersen te gaan telen."

In Chili worden peren van januari/februari tot juni/juli geplukt en geëxporteerd. Het land verwacht het komende seizoen stabiele hoeveelheden. "Momenteel staan de bomen in bloei en is het te vroeg om een nauwkeurige raming te maken van de oogst. We verwachten echter tussen de 20 en 30 containers voor Frutasol te kunnen oogsten. We gaan nu het voorjaar in maar hebben een droge winter achter de rug met weinig neerslag. Dit zal zijn weerslag hebben op de hoeveelheden en maten. We hopen dat de regen niet te lang op zich zal laten wachten dit voorjaar omdat dit nadelig voor onze gewassen zou kunnen zijn. Er zijn ook wat koufronten die ongunstig voor onze boomgaarden zijn. Ons bedrijf werkt hard aan innovatie om te kunnen garanderen dat de kwaliteit van ons fruit op peil blijft ondanks het veranderende klimaat," vertelt Franco. 

Frutasol bevindt zich in de zevende regio van Chili, in Curicó, een groot perenteeltgebied. Het bedrijf legt zich vooral toe op de teelt van appelen maar teelt ook drie perenrassen: Red Bartlett, Beurré Bosc en Summer Bartlett. De Summer Bartlett-peren worden aan distilleerderijen geleverd maar de Red Bartlett en Beurré Bosc-peren worden afgezet op de versmarkt. Franco: "Red Bartlett heeft een beperkte houdbaarheid en daarom verwerken en verhandelen we deze peren meteen na de pluk. De grootste afzetmarkten voor dit perenras zijn Spanje en Duitsland, evenals een paar andere Europese landen. Ook in Ecuador is een goede vraag naar dit ras. Beurré Bosc-peren worden voornamelijk naar de Verenigde Staten geëxporteerd maar ook naar landen in Latijns-Amerika. Het afgelopen seizoen was er in de Verenigde Staten een goede vraag naar Bosc-peren maar halverwege het seizoen stopte het land met de import. Gelukkig konden we afnemers in Latijns-Amerika vinden zodat we de rest van onze oogst toch nog af konden zetten."

Argentinië is de grootste concurrent van Chili. "Argentinië produceert enorm grote hoeveelheden en teelt ook meer rassen dan Chili. Chili is traditioneel in de keuze van rassen. We telen hier Forelle, Packham, Bartlett, kortom de klassiekers. Argentinië teelt daarentegen nieuwe rassen waar afnemers veel belangstelling voor hebben. Als Argentinië op de markt actief is, dan zijn onze aantallen te verwaarlozen omdat dit land zo'n grote productie heeft," legt Franco uit. 

Ondanks het feit dat de productie in Chili daalt, blijft Franco positief over de toekomst van de Chileense perensector. "De Chinese markt is sinds dit jaar open voor Chileense peren en dit is op de korte termijn belangrijk voor telers en exporteurs. Het zou kunnen leiden tot een verandering van de prijstrend en een verschuiving in de markten voor onze peren. Hierdoor wordt het voor telers weer aantrekkelijker om hun boomgaarden te behouden of zelfs uit te breiden. De perenmarkt was vroeger groter in Chili maar de afgelopen jaren zijn de hoeveelheden gedaald. Deze trend zal waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden maar daarna zal de markt stabiliseren en zullen de prijzen weer stijgen. In de toekomst zullen we kleinere aantallen beschikbaar hebben maar hogere inkomsten en dit zal de markt in evenwicht houden," zegt Franco tot besluit. 

Voor meer informatie:
Franco Rivera
Frutasol
Tel: +56933943833
Email: [email protected] 
www.frutasol.cl 

Marco Dürbeck
Frutasol 
Tel: +56 9 51481842 (Chile) / +49 171 8910469 (Germany)
[email protected]  
www.frutasol.cl 

Publicatiedatum: