De prijs voor peren is in de meeste Europese landen normaal op het moment maar men verwacht dat deze gaan stijgen over een paar weken. Een dramatische reductie van de Italiaanse perenoogst zorgt ervoor dat bij een aantal variëteiten de prijzen flink oplopen. Vooral voor de Abate Fetel worden momenteel astronomische bedragen gevraagd die de sector in lange tijd niet heeft gezien.
In andere landen lijkt de opbrengst van peren ook te dalen. In Latijns-Amerika dalen de volumes door de lage prijs op de markt. In Australië en China daarentegen is het volume toegenomen.
Nederland: Al hogere export Conference-peren dan vorig jaar
De laatste Hollandse afland peren worden op dit moment vermarkt. Binnen een week wordt de verkoop van de peren uit de ULO-bewaring gestart. De kwaliteit van de Hollandse peren is beter dan vorig jaar met een hogere brix en betere bewaarbaarheid. Het prijsniveau van de peren is stabiel. Handelaren verwachten binnen een paar dagen een stijging als de peren uit de ULO-cellen worden verkocht. De export van Conference-peren ligt al op een hoger niveau dan vorig jaar.
België: Verwacht wordt dat de prijzen zullen stijgen
Er is wel wat handel in Conference en Doyenne du Comice, maar een Belgische handelaar verwacht dat de vraag begin oktober gaat aantrekken. De prijzen voor Conference zijn momenteel normaal voor de tijd van het jaar, maar wanneer de vraag naar alle verwachting aan gaat trekken, verwacht de handelaar dat de prijzen ook zullen stijgen. De kwaliteit van de peren is goed en de maat is vergeleken met vorig jaar een stuk beter.
Duitsland: Italiaanse misoogst zorgt nu al voor prijsverhoging
In Duitsland is er momenteel sprake van een zwakke tot acceptabele vraag. Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria domineren zoals verwacht het aanbod, terwijl ook de binnenlandse peren (onder meer Williams Christ & Clapps Liebling) meer en meer op de markt komen. De prijs van Italiaanse Abate Fetel loopt nu - in dit vroege stadium van het seizoen - op diverse groothandelsmarkten al merkbaar op.
Italiaanse exporteurs spreken al van de slechtste oogst van de laatste 10 jaar. In totaal wordt er minimaal 30 procent minder opbrengst ten opzichte van vorig jaar verwacht. Plaatselijk kan dit percentage zelfs tot 50 procent oplopen, aldus een exporteur. Behalve het regenachtige weer tijdens de bloeiperiode heeft dit voornamelijk te maken met de schildwants die een groot gedeelte van de oogst zodanig beïnvloedt, dat de retail het fruit niet meer als klasse I accepteert. "Dit gaat later in het seizoen zonder twijfel voor aanzienlijke tekorten zorgen", meldt een handelaar.
Frankrijk: Oogst daalt dit jaar met 14%
De vroege rassen Guyot en Williams zijn ten einde waarmee de oogst nu verschuift naar de Conference. De kwaliteit is dit jaar goed door het warme weer en de peren bevatten een goed percentage suikers. De kwantiteit is dit jaar wat minder met waarschijnlijk 14% minder opbrengst dan vorig seizoen. Met de lage vraag naar peren is de markt momenteel nog in balans. Telers hopen dat met de goede kwaliteit de prijzen zullen stijgen.
Italië: Hagel, schimmel en schildwants, een dramatisch seizoen
Het perenseizoen in Italië is behoorlijk slecht dit jaar voor zowel de zomer- als de herfstoogst. De oorzaak ligt in een aantal factoren die gelijktijdig opspeelden. Als eerst was er slecht lenteweer dat de fruitontwikkeling belemmerde. Daarna teisterde een schimmelziekte (Altemaria) de peren en hagelstormen reduceerde de oogst verder in de grootste productieregio Emilia Romagna. De grootste boosdoener was echter de Aziatische bruingemarmerde schildwants die de peren ernstig aantastte. Alleen boomgaarden met insectennetten konden nog een deel van hun productie redden.
De zomervariëteit Carmen daalde in volume met 25%. De kwaliteit van de peren was echter goed en de prijzen liggen momenteel boven het gemiddelde (0,85 cent/kg). Dit was ook het geval bij de Santamaria en voor de Williams was er een prijs tussen de 0,70 en 0,75 cent/kg. De hoge prijzen compenseren echter niet de lage opbrengsten. De reductie wordt geschat op 20-50% van de totale oogst. De oogst van de Albate peer is net geëindigd en is de belangrijkste variëteit in Italië. Het verlies is echter dramatisch met een reductie van 50-60%. Ook hier kunnen de hoge prijzen voor de peren het verlies niet compenseren.
Spanje: hoge prijzen voor Spaanse peren
Er wordt een stijging van 4% in de productie verwacht ten opzichte van vorig jaar. De oogst is goed verlopen in de provincie Lleida maar andere regio’s zoals Aragon, La Rioja en El Bierzo hebben te maken gehad met vorst dat de kwaliteit van het fruit heeft aangetast. Dat zorgt dat er minder fruit voorhanden is om te verkopen. Barlett en Williams worden verkocht aan goede prijzen, vooral aan Italië dat ook peren koopt voor de verwerkende industrie die de sector al lang niet meer gezien heeft. De prijs voor Abate Fetel zijn astronomisch op het moment. Italië zag immers een scherpe daling in de productie dit jaar. Conferenceperen worden eveneens verkocht aan hoge prijzen.
China: Drastische toename van de oogst
Het seizoen van de nieuwe Chinese peren begon in juni met vroege soorten en komt nu bijna tot een einde. In oktober zullen de laatste peren worden geoogst. Vergeleken met vorig jaar is de oogst drastisch toegenomen. Omdat er in het vorige seizoen een tekort was aan peren door de slechte weersomstandigheden, begon de prijs nu ook hoog. Echter naarmate er meer toevoer op de markt kwam, zakte de prijs snel. Ondanks dat het de prijs heel erg drukt, is het wel positief voor de export van Chinese peren. Ze kunnen nu makkelijker concurreren op de internationale markt. Dus de export gaat nu voorspoedig.
Qua import is het seizoen voor de Nederlandse en Belgische Conference peer weer begonnen. De komende weken zal er meer aanvoer op de markt komen. Echter, omdat volgende week een nationale vakantie week is, zal het na die tijd pas toenemen. De Conference peer doet het goed op de Chinese markt en het import volume groeit jaarlijks.
Zuid-Afrika: Peren volop in bloei
De perenboomgaarden in Zuid-Afrika bevinden zich voornamelijk in de Westelijke Kaap en zijn momenteel in verschillende gradaties van de bloei. Sommige variëteiten waren medio september in volle bloei zoals de Early Bon Chretiens (Williams) en de Forelle. De Packhams zijn voor ongeveer 50% in volle bloei en enkele variëteiten zoals de BC’s zijn nog niet in bloei. In de Langkloof is de bloei echter later dan in de Westelijke Kaap. Die komt waarschijnlijk door een warme en droge winter.
Het vroege fruit ziet er goed uit en de telers hopen dat er niet weer een hittegolf in oktober volgt zoals in 2018 het geval was. Dat had de peren- en pruimenoogst in het land ernstig aangetast. de bloeitijd ligt op het gemiddelde en de winter heeft zeker zijn steentje bijgedragen hieraan. De telers in De Kaap zagen liever meer regen en lagere temperaturen maar de watervoorraden zijn adequaat voor dit seizoen. Tegen het eind van het jaar start de oogst van de peren in Zuid-Afrika. Europa en Rusland zijn sterke afzetmarkten al hoopt de industrie al jaren op de opening van de Chinese markt voor Zuid-Afrikaanse peren.
Verenigde Staten: hoge prijs voor grote maten
De perenvoorraad ziet er in de grote productieregio’s in de VS goed uit. De nieuwe oogst van peren was niet op alle plaatsen op tijd begonnen in de staat Washington. Sommige regio’s hebben twee weken vertraging opgelopen. In Californië was er sprake van een late oogst dit seizoen hoewel de verkoop op gelijke voet is met vorig jaar. In Pennsylvania was er vorig jaar nog sprake van stortbuien maar dit jaar werkte het weer goed mee. Wel was er meer competitie dit jaar uit Argentinië en Chili samen met de latere oogst van Californische peren.
De vraag is goed verdeeld over retail, groothandel en foodservice met elk hun eigen voorkeur voor formaten. Handelaren omschrijven de vraag momenteel als normaal tot goed. De prijs is wel gedaald voor peren. Er zijn hoge prijzen voor grote formaten en lagen prijzen voor kleine maten. Dat staat in sterk contrast met de afgelopen twee seizoenen toen het omgekeerd was.
Chili: telers switchen van peren naar kersen
Het land heeft een korte oogsts van januari tot februari. De belangrijkste rassen in het land zijn de Packhams, Abate Fetels en Forelle. De peren worden geëxporteerd naar Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. De droge winter en koude lucht kan een negatieve impact hebben op de aankomende oogst. De lente breekt nu aan in het land en als de regen niet te laat komt, kan dit de oogst nog redden.
De grootste concurrent op de markt is Argentinië waar de volumes veel hoger liggen en meer nieuwe variëteiten worden geteeld. Het volume van peren daalt omdat veel telers switchen van peren naar kersen. De prijzen die ze daarvoor krijgen zijn 4 tot 5 keer zo hoog als bij peren. De opening van de Chinese markt voor peren kan echter mogelijkheden bieden.
Argentinië: volumes blijven dalen
Het seizoen in Argentinië loopt van januari tot eind maart/begin april maar de peren worden jaarrond verkocht. De oogst is te vergelijken met vorig jaar. In het algemeen zijn de volumes in het land echter aan het dalen omdat veel telers ermee zijn gestopt. Het volume van vandaag is ongeveer de helft in vergelijking met tien jaar geleden. De belangrijkste markten zijn Brazilië, Noord-Amerika en een kleine hoeveelheid naar Europa. De prijzen zijn momenteel laag door de Europese oogst.
Australië: export met 75% gestegen
De perenexport was vorig jaar toegenomen met 75%. De belangrijkste markten waren Nieuw-Zeeland (24%) en Indonesië (19%). De belangrijkste rassen zijn Packhams, Williams en Beurre Bosc. De peren zijn jaarrond beschikbaar.
Volgende week: Wereldmarkt avocado's