Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beurs voor het eerst op andere locatie

Fotoreportage: World Food Moskou

Tholen - Na decennia de beurs gehouden te hebben in de beursgebouwen van Expocentre Moscow, vond de beurs dit jaar voor het eerst plaats in de Moscow Crocus Expo. Een beurslocatie die ook prima bereikbaar is met de metro. Waar andere jaren de groenten- en fruitbedrijven geconcentreerd waren in één paviljoen waren de AGF-bedrijven nu wat meer verspreid over het gebouw. Zo stonden de Azerbeidzjaanse en Algerijnse AGF'ers in hun landenpaviljoen. Mexico was dit jaar niet vertegenwoordigd. De Mexicanen hadden besloten om vanwege interne strubbelingen dit jaar thuis te blijven.


Hoofdman-Roodzant belevert al jaren de Russische markt. Sinds vorig jaar is het bedrijf weer als enige Nederlandse AGF-bedrijf aanwezig op de World Food in Moskou. 

Zo'n 30.000 bezoekers uit 90 verschillende landen werden op 1.762 standhouders getrakteerd. Het overgrote deel van de bezoekers is Russisch. World Food is nu voor AGF'ers een beurs waar men naast groenten en fruit ook gemakkelijker aanloopt tegen stands met vis, vlees, koffie etc. De gebouwen zijn met elkaar verbonden dit in tegenstelling tot de vorige locatie. Daar bestond het beurscomplex uit meerdere losse gebouwen.

Klik hier voor de fotoreportage.

Internationaal
WorldFood is al jaren een vast begrip en zelfs na de boycot blijven Europese bedrijven naar deze beurs komen als exposant. Er waren Italiaanse, Franse, Nederlandse en Belgische bedrijven aanwezig. Het Belgische VLAM neemt al lange tijd met een groepsstand deel aan de beurs. De meesten van hen willen het contact met hun Russische relaties in stand houden, hopend op andere tijden. Naast Russische exposanten was er ook een groot aantal exposanten uit onder andere China, Korea, Egypte, Turkije, Azerbeidzjan en Polen. Dit maakt de beurs erg internationaal. 


2e van links, Dries Sebrechts en zijn echtgenote, collega's en klanten

Iran
In de wandelgangen wordt er gesproken over het feit dat Iran inmiddels een belangrijke leverancier is voor de Russische markt. Volgens handelaren levert Iran paprika’s, tomaten en slasoorten van goede kwaliteit. Ook is de Russische lokale teelt sterk gegroeid, maar valt de kwaliteit van deze producten mee. Het land investeert fors in eigen productiefaciliteiten voor de AGF-sector.


Kees Oskam Van Handelsmaatschappij Jan Oskam BV

Klik hier voor de fotoreportage.

Conference
In Rusland is de Conference nog altijd de meest populaire peer, maar door de boycot moesten de Russen op zoek naar een andere leverancier dan België en Nederland. Toch blijkt het moeilijk te zijn om een goede leverancier te vinden. Veel landen kunnen niet zo'n kwalitatief product met lange shelflife leveren als België en Nederland. Blijkbaar zijn de klimatologische omstandigheden in België en Nederland de meest optimale voor de teelt van Conference. In deze landen wordt in een gunstig jaar al gauw 40 ton van een hectare geoogst. Kees Oskam, die de beurs bezoekt, komt niet alleen voor de Russen naar Moskou. Er lopen zoveel andere landen rond die minstens zo interessant zijn. Kees wil blijven investeren in zijn (Russische) netwerk en verwacht dat Rusland t.z.t. toch weer open gaat voor Europees product. "We zijn over de helft."


Het team van Bel'Export

Aan het eind van de fotoreportage zijn een tiental foto’s van een Russische supermarkt te zien. Wat betalen Russische consumenten voor groenten en fruit? (1 euro = 70 roebel) 

Klik hier voor de fotoreportage.