Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Luis Hernández, directeur van de tuinbouwcoöperatie COATO

"De recente stormen in Spanje zullen geen tekorten op de markt veroorzaken"

“De druivenoogst, die plaatsvindt van juli tot december, wordt dit seizoen gekenmerkt door goede opbrengsten, zelfs voor het lokale Crimson-ras met pitten. Tot dusver waren de prijzen acceptabel. Het is echter wel zo dat de kwaliteit nogal varieert als gevolg van regenval. De schade die de recente stormen hebben aangericht, valt mee," vertelt José Luis Hernández, directeur van COATO.

Murcia toonaangevend in nieuwe druivenrassen
COATO heeft de afgelopen 30 jaar druivenboomgaarden omgeschakeld van traditionele rassen met pitten naar pitloze rassen. Murcia is in dit opzicht toonaangevend. De omschakeling naar andere druivenrassen wordt gedaan door de Murcian Society of Table Grape Research and Technology (ITUM) en het Murcian Institute of Agrarian and Food Development (IMIDA). "Deze rassen hebben goede toekomstperspectieven en worden zelf in Peru, Zuid-Afrika en Chili aangeplant. Itumone, Itumfour, Itumfive en Itumfifteen behoren tot de rassen die het meest in trek zijn," legt José Luis Hernández uit. 

"Dankzij de brix, textuur, stevigheid van de schil en houdbaarheid van deze rassen blijven ze 15 tot 20 dagen lang geschikt voor consumptie. Op de lokale markt is er vraag naar rassen met pit maar 80% van de pitloze druiven is bestemd voor de export naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en landen in het noorden van Europa. Tegelijkertijd betreedt Spanje nieuwe markten in Arabische en Aziatische landen," vervolgt José Luis. 

Slaconsumptie blijft toenemen
Volgens José Luis Hernández zijn het goede tijden voor Spaanse sla, met name ijsbergsla, babyleaf sla en romaine. Het is een feit dat de opkomst van kant-en-klare AGF-producten de sector een boost heeft gegeven. 90% van de Spaanse sla wordt naar andere delen van Europa geëxporteerd. In het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavische landen. De groei van het convenience-segment is over het algemeen gunstig geweest voor de verssector en heeft het mogelijk gemaakt om restproducten te verwerken," legt de directeur van COATO uit. 

José Luis Hernández, directeur van COATO

We blijven broccoli naar het Verenigd Koninkrijk verladen

"Wat betreft de toekomstige handel met het Verenigd Koninkrijk zijn we ervan overtuigd dat de Britse autoriteiten en de EU tot een akkoord zullen komen dat voor alle partijen aanvaardbaar is. Er staat voor ons allemaal veel op het spel en een scenario waarbij de import van producten voor Britse consumenten ingewikkelder wordt,is ondenkbaar," aldus José Luis Hernández. 

"We maken ons niet teveel zorgen over de brexit omdat we verwachten dat er op het laatste moment een geschikte oplossing zal worden bereikt. Het is onmogelijk voor te stellen dat er een scenario ontstaat waarin het Verenigd Koninkrijk niet meer bevoorraad kan worden. Producten hebben altijd hun weg naar deze markt gevonden en zullen er ook in de toekomst geconsumeerd blijven worden," vervolgt José Luis. 

"Op Europees niveau blijft de de consumptie van broccoli op peil, een groenten die veel gegeten wordt in Engeland. Momenteel worden de tekorten in noordelijke landen, en dan met name het Verenigd Koninkrijk, aangevuld door Spaans product. In het Verenigd Koninkrijk eindigt de lokale broccoliproductie in oktober om pas in juni hervat te worden," zegt de directeur van COATO.  

“In het geval van broccoli, maar ook van andere groenten, vormt de toenemende concurrentie een grote uitdaging. Het komt regelmatig voor dat het aanbod de vraag overtreft en dat er sprake is van overaanbod. Een goede planning is dan ook cruciaal maar tegelijk het moeilijkste onderdeel. Laat ik de recente stormen, die alles stil hebben gelegd, als voorbeeld nemen. Je kunt wel twee weken niet planten maar de oogst komt tegelijk beschikbaar en niet gespreid. De regen en wind die Murcia en andere delen van Spanje onlangs teisterden, zullen niet tot tekorten op de markt leiden."

"De markt heeft te maken met tekorten in de aanvoer en soms ook met overschotten. Het weer heeft een grotere impact dan men zou denken en niet alleen op de hoeveelheden maar ook op de consumptie. Dit geldt bijvoorbeeld voor een product als watermeloen, waarvan de afzet altijd weer sterk afhankelijk is van de temperatuur," legt hij uit. 

“De slimme en essentiële benadering is om geen natuurlijke hulpbronnen te verspillen”
De coöperatie in Murcia maakt al bijna 20 jaar gebruik van verpakkingen van 100% gerecycled karton. "17 jaar geleden waren we het enige bedrijf dat een award voor duurzame innovatie ontving. We werken al sinds de oprichting van deze coöperatie op een milieubewuste manier. Het is essentieel om voor een benadering te kiezen waarbij onvervangbare, natuurlijke hulpbronnen worden gespaard. We vinden het niet logisch om biologische producten te telen en daarvoor verpakkingsmaterialen te gebruiken of om product uit het buitenland te importeren. We hebben alle mogelijke verpakkingen van karton laten vervaardigen om het gebruik van plastic te kunnen vermijden." 

Kleine percelen bemoeilijken bio-certificering
“De groenten van onze partners hebben te maken met een aantal fysieke barrières. Aangezien zij allemaal kleine bedrijven hebben, met een beperkt aantal hectare, zijn zij doorgaans omgeven door conventionele tuinbouwbedrijven. De fytosanitaire behandelingen die uitgevoerd worden op aangrenzende percelen kunnen gevolgen hebben voor het biologische product vanwege besmetting. Om dit probleem te voorkomen, zijn strenge veiligheidseisen noodzakelijk." 

"Nu we erin geslaagd zijn om één van de grootste biologische arealen in Europa te realiseren, verwachten we dat Spanje de grootste exporteur in Europa zal worden. Uit het feit dat bedrijven zoals Amazon al aangegeven hebben te starten met bio-retail, blijkt dat we hier niet met een tijdelijke trend te maken hebben," vervolgt José Luis Hernández. Hij voegt eraan toe dat Spanje met haar biologische amandelen er zelfs in geslaagd is markten waartoe men moeilijk toegang krijgt, zoals de amandelmarkt in de Verenigde Staten, te betreden." 

COATO heeft teeltbedrijven in de regio's Murcia, Andalusië, Valencia en  Castile-La Mancha, met in totaal 21.000 hectare geïntegreerde, duurzame tuinbouw en 14.000 hectare duurzame, biologische teelt. 

De coöperatie werd in 1979 door 65 telers in de stad Totana in Murcia opgericht voor de teelt en verwerking van paprika's tot poeder, waarbij zij ook verantwoordelijk was voor de verpakking en marketing. 

"Deze ronde paprika bestaat al eeuwen en draagt een geografische oorsprongsbenaming van de regio Murcia, die vergelijkbaar is met La Vera, Espelette (Frankrijk) en Kalocsa (Hongarije)," aldus José Luis Hernández. 

"Het is momenteel één van de meest toonaangevende coöperaties in de sector dankzij de teelt van verse groenten en fruit, amandelen en de productie van olie en honing. De coöperatie telt 2.000 leden, een aantal dat tot 3.000 stijgt als men de 1.000 indirecte leden van aangesloten coöperaties erbij optelt. 

 

 

Voor meer informatie:

COATO SCoop
Carretera de Mazarrón s/n km2
30850 Totana, Murcia. Spain
T: +34968424621
[email protected]
www.coato.com

Publicatiedatum: